До 5 години зад решетките грози всеки, системно тормози и

...
До 5 години зад решетките грози всеки, системно тормози и
Коментари Харесай

С новите промени! До 5 години затвор, ако обиждаш жена си или мъжа си вкъщи

До 5 години зад решетките грози всеки, редовно тормози и преследва половинката си. Това става опция с промени в Наказателния кодекс, които оферират от ГЕРБ.
Измененията са импортирани от шефката на Народно събрание Цвета Караянчева, ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов и още три депутатки от ГЕРБ, а задачата е да се обзет всички форми на домашно принуждение, написа Монитор.

Така за пръв път се криминализира психическия тормоз и психическото принуждение, както и систематичното гонене. Кирилов изясни, че било юридическо предизивикателство да опишат по този начин съсаа на това закононарушение, с цел да има съответна отбрана, защото формите на тормоз са доста – от физически през нагрубяване до слагане във финансова взаимозависимост.

Мерките важат и за някогашни съпрузи или сътрудници, с които се живее на фамилни начала.

Тормозът отвън фамилията и преследването на някогашните половинки пък ще се санкционира със затвор до 1 година или пробация. Когато то става в изискванията на домашно принуждение, то наказването е по - тежко – 5 години. „ Домашното принуждение е изискване за по-тежко наказуемост “, изясни Кирилов.

За гонене пък ще се смята всяко държание със застрашителен темперамент против съответно лице, което води до втълпяване на боязън за неговата сигурност или тази на негови ближни. Заплашителното държание пък може да се показва в следене, поява на местоработата или на други места за обществени контакти, проявление на лицето, че е следено или даже до стигане до нежелана връзка посредством всички вероятни средства. Това на процедура включва и телефонния тормоз или подобен посредством обществените мрежи.

Занапред потърпевшите ще бъдат осведомени при освобождение на насилника или пък при неговото бягство от пандиза или ареста.

Подобряват се и квалифицираните сформира на убийството, телесните повреди и за склоняване към самоубийство за инкриминиране на всички форми на домашно принуждение. То стане квалифициращ симптом и това ще влече тежки санкции. Така да вземем за пример за закана, осъществена в изискванията на домашно принуждение, наказването ще е до 6 години затвор. Ако пък заканата е за ликвидиране, то глобата е от 3 до 10 години.

Наред с тези промени се планува още наказателна отговорност за случай на насилствени бракове. Така отсега нататък това ще се санкционира от 1 до 6 години затвор, а не както до момента до 3 години зад решетките. Същото ще важи за всеки, който принуди някого да встъпи в брак, като за задачата в подвеждане го склони да напусне страната. Предлага се смяна в характера на някои закононарушения, свързани с принуждение, от такива, които се преследват по просба на потърпевшия, в такива, които са от общ темперамент.

„ Време е страната да извади сопата, предлагаме необятна отбрана на дами и деца против домашното принуждение и всички типове принуждение против тях “,

изясни Цвета Караянчева и и даде да се разбере, че трябват „ драконови ограничения против тази зараза “. Днес ние сме длъжни да изразим ясни послания към обществото. Към жертвите, които страдат безмълвно, към безразличните очевидци. И не на последно място, към изродите измежду нас., сподели тя и изясни, че има персонален ангажимент към този законопроект. Да загърбим политически пристрастия и да създадем по този начин, че да понижим домашното принуждение над дами, прикани тя. По думите й сходен закон не трябва да бъде политизира и цитира данни, че всяка 4-а жена е жертва на принуждение.

Данаил Кирилов на собствен ред изясни, че измененията са подтикнати не са от Истанбулската спогодба, която изисква такава отбрана, само че и от обстоятелството, че в Европейски Съюз множеството страни са подхванали такава отбрана. Следващата стъпка промени в закона за битка против домашното принуждение.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР