До 5 февруари остават в сила и мерките, въведени в

...
До 5 февруари остават в сила и мерките, въведени в
Коментари Харесай

Достигаме пика на грипа до седмица, Плевен удължи противоепидемичните мерки


До 5 февруари остават в действие и ограниченията, въведени в областите Смолян, Габрово, Пловдив, Варна, Ямбол, Велико Търново, Пазарджик и Хасково. В София-област и в област Шумен те ще бъдат годни до 7 февруари, а в област Перник - до 9 февруари,  оповестиха от  Министерството на здравеопазването.

Към сегашния миг краткотрайно прекратяване на присъствения образователния развой е въведено в областите Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Ямбол, Перник и София-област.

Според данните за заболеваемостта в съответната област всяка районна здравна ревизия взима решение дали да се разгласи грипна зараза в региона и да наложи съответни противоепидемични ограничения.

Лавинообразно нараства броят на заболелите от грип в страната , заяви пред БНР проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни заболявания. В момента се регистрира максимален растеж - с към 25% , по отношение на предходната седмица. Придшните седмици растеж е бил към 15%. По думите й това демонстрира, че пикът е близо: " Може би до седмица - най-много 10 дни грипът ще премине през цялата страна и ще стартират да понижават случаите ".

Тя уточни, че резултатът от ограниченията се регистрира към седмица след въвеждането им и даде за образец област Смолян, която беше с най-високата заболеваемост преди 2 седмици, а в този момент е малко над междинната. По думите ѝ там ограниченията дават относително бърз резултат.

В момента София област е с най-вече болни , следвана от Габрово, Ямбол, Пазарджик, уточни експертът.

Всички възрастови групи са наранени, уточни проф. Ива Христова, като посочи, че преди всичко са дребните деца, следвани от възрастните хора, изключително тези с съпътстващи болести.

Тя още веднъж изброи признаците, присъщи за грипа. Оставен без лекуване, грипът продължава 4-5 дни, като първи два се характеризират с огромна изнемощялост. Ако лекуването стартира незабавно, тогава то за 24 часа " замита признаците " и човек се усеща по-добре.

Проф. Христова предложи с триктно съблюдаване на носенето на маски в идващите 2 седмици . Маските защищават извънредно доста, безапелационна бе тя. Като други ограничения за предотвратяване са постоянно проветряване, персонална хигиена и отбягване на събирането с доста хора.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР