До 5 000 обаждания с цел измама са регистрирани на

...
До 5 000 обаждания с цел измама са регистрирани на
Коментари Харесай

По 5000 обаждания от измамници са регистрирани на ден

До 5 000 позвънявания за машинация са регистрирани дневно. В началото на годината единствено един от телекомите у нас е записал 77 хиляди сходни позвънявания за месеца. Това заяви началникът на бранш " Измами " в националната полиция Златка Падинкова. Тя изясни, че от началото на годината Министерство на вътрешните работи е почнало акция дружно с мобилните оператори и сега броят на позвъняванията е редуциран до към 200 дневно.

" В момента извънредно доста са спаднали. През септември те са малко над 4000 позвънявания за машинация, като дневно са сведени до под 200. А преди да стартираме тази акция бяха от време на време над 5 хиляди позвънявания ", съобщи Падинкова пред Нова телевизия.

Въпреки акцията на Министерство на вътрешните работи и акциите и заканите на заместник-главния прокурор Иван Гешев, измамите не престават. Преди дни възрастни хора от петричкото село Марино поле дадоха на измамници 30 хиляди лева Пред Нова телевизия те описаха, че чужд мъж им се показал за " майор " от полицията (в Министерство на вътрешните работи сходни чинове няма повече от 10 години) и ги предиздвикал да оставят парите в найлонов плик зад автобусна спирка.

" Измамниците към този момент са измислили разнообразни схеми – карат възрастните хора да потопят във вода техните телефони, има други хора, които ги карат да си закупят мобилни телефони, тъй като в доста от случаите възрастните хора са извеждани от къщи, т.е. измамата започва на стационарния телефон, само че продължава на мобилния. Карат ги да отидат в друго обитаемо място, в това число имаме случаи, в които жертви отиват в Румъния и там оставят парите ", изясни Падинкова.

Тактика на телефонните измамници още е да се обаждат от Румъния с карти от тамошните оператори. За покупка на предплатени услуги там не се изисква регистрация както у нас и по тази причина е доста по-трудно позвъняванията да бъдат проследени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР