До 48 часа Зеленски може да бъде убит, 1/3 от

...
До 48 часа Зеленски може да бъде убит, 1/3 от
Коментари Харесай

Петков: Зеленски моли за помощ, до 48 часа може да бъде убит, 1/3 от украинската армия е унищожена

До 48 часа Зеленски може да бъде погубен, 1/3 от украинската войска е унищожена.

Това съобщи министър председателят Кирил Петков, разяснявайки снощните решение на европейските водачи в Брюксел.

По време на диалозите с евролидерите нощес се включи непосредствено и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

" Беше в бункер и приключи с думите: „ Не знам дали ще ви видя още веднъж отново, тъй като съм на листа “. Стряскащо е, когато си помислиш, че този човек може би до 48 часа няма да е жив. Това раздруса всички водачи към масата. Едно е да виждаме жертвите като статистика, друго е погледнеш в очите на някого, за който е въпрос на часове това дали ще може да оцелее ".

Това сподели пред публицисти министър-председателят Кирил Петков, който сега е в Брюксел, където европейските водачи разискват на изключително съвещание ответен отговор на военната инвазия на Русия в Украйна.

„ Европейският съюз ясно съобщи, че всички ние ще приказваме с един глас, без значение какви са разликите в Общността. Общите ни дейности ще включват съществени ограничения. И сега не престават диалозите какъв брой да са съществени. Със сигурност ще обиден огромни браншове на съветската стопанска система, пътуването и активите на значими хора, взели решението за вчерашната експанзия “, разгласи той.

„ Реално тези наказания няма да повлияят непосредствено на Путин, само че нямаме избор, не можем да стоим безучастно. Вчера стана пределно ясно, че Русия безусловно не се интересува от това, което прави Европа. Всяка такава експанзия би трябвало да има цена “, съобщи министър председателят.

Петков изясни, че към момента има опция Русия да бъде изключена от банковата система SWIFT.

„ Вчера на масата нямаше глас за доста меки ограничения. Имаше гласове за доста мощни или за приблизително мощни. България поддържа с един глас всички тези отзиви. Няма да се разделяме от групата “, безапелационен бе той и увери, че е разисквана енергийната сигурност.

По думите му никой не е очаквал толкоз бърза офанзива, с толкоз доста жертви. „ 1/3 от украинската войска към този момент е унищожена “, добави Петков.

„ Млади момчета - и от украинска, и от съветска страна, сега умират поради един водач, който седи от другата страна на масата и взима извънредно неверни решения. Руските бойци даже не са знаели, че отиват на боеве - мислели са, че ще вземат участие в учения”, добави Петков.

България взе позицията, че сме сътрудник на Европейски Съюз и НАТО и поддържаме в един глас да излезем всички дружно с единна позиция, повтори още Петков.

Алиансът няма да влиза в директен боен спор, а против експанзията на Русия ще бъдат наложени стопански ограничения, разяснява министър председателят. Ефектът на глобите обаче няма да бъде „ от през днешния ден за през днешния ден “, това ще е дълъг развой, добави той.

„ Путин би трябвало да знае, че всички дружно работим в един глас и всяко деяние има цена. Всички дружно ще работим против хибридните офанзиви на Русия ", безапелационен е Петков.

Според премиера Владимир Путин би трябвало да понесе своята отговорност

" Ако съм съветски предприемач, не бих стоял безучастно да виждам човек, който е мой водач, да унищожава цената на моята компания и на моите клиенти. Русия в България я мислим за доста мощна и мощна, само че нейната стопанска система е доста лимитирана.На картата на международните стопански системи е напълно мъничка – има нефт, газ и оръжия. Прилича на една бензиностанция с ракети “, означи Кирил Петков, като напомни известното съпоставяне от времената на Съюз на съветските социалистически републики.

Премиерът Кирил Петков акцентира, че точно в актуалната рецесия България би трябвало да предприеме дейности във връзка с попълване на дефицитите в армията си. Министър-председателят разясни, че следва да бъдат взети решения на равнище НАТО за обстановката с Украйна, като посочи, че боен спор НАТО-Русия няма да има.

Петков още веднъж напомни, че координацията се случва на равнище НАТО, като посочи, че България е рамкова страна и в този подтекст взе участие със лични сили.

Същевременно министър председателят уточни и смисъла на противодействието против хибридните офанзиви, в това число от политически партии и неправителствени организации, които по думите му ще се пробват да вършат раздор в единната европейска позиция.

„ Няма да има боен спор НАТО-Русия. В този миг военни дейности са невъзможни ", сподели няколко пъти министър председателят.

„ До броени дни ще забележим, че Украйна е паднала. Войната обаче ще си има цена “, акцентира още той.

Относно присъединяване на България в НАТО Петков сподели, че ние сме част от Алианса и координацията става на равнище НАТО. Оптимизацията се гледа на равнище система, а не страна по страна.

„ Никоя европейска страна не се опасява от мигрантската вълна, това са интелигентни, високообразовани хора ", разяснява още Петков след изключителното съвещание на Съвета на водачите от Европейския съюз в Брюксел.

Кирил Петков сподели, че тематиката за енергийната ни сигурност е разисквана деликатно на съвета.

„ Говорихме с Мицотакис (Кириакос, министър председателят на Гърция, бел. ред.), енергийната сигурност става главен приоритет. Трябва да сме подготвени за всевъзможни обстановки. Трябва да помислим по какъв начин цената на газа е обвързвана с цената на тока, тъй като в този момент има такава връзка. Ако може тези две неща да не вървят ръка за ръка. Домакинствата не би трябвало да бъдат наранени ", съобщи Петков.

Той още един път изрази разочарованието си, че все още след 11 години градеж газовата връзка с Гърция не е подготвена. „ Надяваме се, че „ Лукойл " ще продължи да работи със същия интензитет. Имаме увещание, че няма прекъсване на производството ", акцентира министър председателят.

Петков предизвести още за голяма вълна от хибридни офанзиви. Евролидерите са се разбрали дружно да работят за предотвратяването им. „ Очаквайте всевъзможни офанзиви. Всички групи, свързани с Русия, ще бъдат задействани и би трябвало да имаме отговор за това “, съобщи той.

Никой от нас не рискува армиите си в тази борба, само че Европа ще бъде обединена, тъй като тази експанзия би трябвало да има цена. Ще има огромна миграционна вълна.

Няма да има боен спор НАТО-Русия, акцентира Петков. За страдание ще умират млади момчета.

Единственият европейски водач, който си приказва с Путин, е Макрон и той му споделя: Спри се!, разкри Петков. Той посочи, че глобите против Русия няма да имат резултат по-рано от 6-7 месеца и няма да се отрязат на мирното решение на сегашния боен спор.

Петков реагира остро на вчерашните апели на военния министър Стефан Янев „ да не размахваме картата на войната “: „ Каква карта на войната?! Унищожиха една трета от украинската войска, има гърмежи в цяла Украйна – размахват се ракети от Русия върху една самостоятелна страна! “.

Премиерът предизвести още за голяма вълна от хибридни офанзиви. Евролидерите са се разбрали дружно да работят за предотвратяването им. „ Очаквайте всевъзможни офанзиви. Всички групи, свързани с Русия, ще бъдат задействани и би трябвало да имаме отговор за това “, съобщи той.

„ Ние в България мислим Русия за доста мощна и мощна, само че нейната стопанска система действително е доста лимитирана. Русия има нефт, газ и оръжия. Прилича на една бензиностанция с ракети “, добави Петков.

Премиерът Кирил Петков уточни, че в България към този момент работи щаб в Министерството на външните работи, който в съгласуваност с Министерството на нововъведенията и растежа, непрекъснато работи за оказване на помощ на българи от Украйна, поискали да се върнат у нас. Петков добави, че България, както и останалите страни от Европейски Съюз, има подготвеност да посрещне украински жители, бягащи от спора в родината си.

След изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел, на което бяха обсъждани невиждани наказания за Русия, се оказва, че Путин към момента не е поименно назван в тях.

Според Украйна, европейските наказания са „ беззъби”, макар че те биха блъснали към 70% от съветската стопанска система.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР