До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще

...
До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще
Коментари Харесай

След 4 седмици - зелен сертификат за учителите и държавните служители


До 4 седмици държавните чиновници и учителите евентуално също ще бъдат задължени да имат зелен документ, разгласи зам.-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров пред Нова тв. Той посочи, че в актуалната заповед чиновниците в администрациите са изключени, тъй като това щяло да попречи на услугите и за жителите, и за бизнеса.

" Има концепция да се даде гратисен период на тези хора да се имунизират. В момента това се разисква на равнище министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите ", добави доктор Петров. Той акцентира, че тези, които не имат зелен документ и нарушават ограниченията, ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е до 1000 лева Ако има подозрение, че документът е подправен, може да се повдигне обвиняване. При систематични нарушавания пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се лишава правото да работят със здравен документ. Органите, които ревизират, са РЗИ, полицията и чиновници на общините.

„ Когато ограниченията бяха меки, отново не се съблюдаваха значително. При тази обстановка контролът ще се ускори - главно ще разчитаме на полицията, защото правата на РЗИ са ограничени”, изясни доктор Петров.

Относно отправените запитвания за какво не се издава зелен документ на хора с доста антитела, зам.-министърът изясни, че мярката у нас не може да се промени, до момента в който не бъде призната на европейско равнище.

„ Това условие може бъде променено или срокът след преболедуване да бъде продължен. Но няма да се случи в околните седмици. Нашите специалисти епидемиолози също предлагат документът за преболедували да важи 6 месеца. Ако променим условието, ще излезе, че документът не е европейски и вкарваме ограничения без да пита. В Европейски Съюз и Съединени американски щати антителата не се признават. От здравна позиция те могат да бъдат показател”, изясни Петров и акцентира, че решението не може да бъде взето от министъра, без да е предложено от специалисти, тъй като ще бъде " политическо и популистко ".

Относно признаването на антигенните проби за издаване на документ, доктор Петров изясни, че смяната ще бъде въведена скоро, като това зависи от „ Информационно обслужване”. Ще се признават всички проби, направени след 1 декември 2020 година Обсъжда се и издаването на документ след първа доза.

„ Зелен документ не може да се издава на хора, които имат противопоказания за имунизация. Те би трябвало да се тестват. За тях има по-висок риск от заразяване. Моето персонално мнение е, че те би трябвало да заобикалят местата, на които има скупчване на хора”, добави зам.-министърът.

Той съобщи, че документите са дали опция на обектите за забавление да работят. Според него, при тези числа на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че евентуално огромните обекти ще сключат контракт с лабораториите и също ще вършат проби на място. Тестовете ще костват сред 5 и 10 лева

Образователният министър Николай Денков също разяснява въвеждането на зелени документи. той пред Нова тв.

По думите му, а,.



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР