До 4 октомври партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да

...
До 4 октомври партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да
Коментари Харесай

Сметната палата очаква първите данни за предизборните кампании от партии и коалиции

До 4 октомври партиите, обединенията и инициативните комитети би трябвало да подадат в Сметната палата първите данни за предизборната си акция, оповестиха от пресцентъра на палатата.

Единният указател по Изборния кодекс – ЕРИК, в Сметната палата е отворен за подаване на информация от участниците в идните избори за кметове и за общински съветници.

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите - партии, обединения и инициативни комитети, са длъжни да показват в Сметната палата в 5-дневен период от разкриване на предизборната акция, т.е. до 4 октомври 2023 година в това число, следните данни за включването им в ЕРИК:

- имената, ЕГН и адрес на донорите, типа, задачата, размера или цената на направените дарения;

- имената и ЕГН на претендентите и на членовете на инициативните комитети, които са дали средства, и размерът на средствата;

- декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надвиши една минимална работна заплата;

- декларациите за произхода на средствата на претендентите, издигнати от партията/коалицията/инициативния комитет, и на членовете на инициативния комитет, когато размерът на средствата е над една минимална работна заплата;

- наименованията на социологическите и рекламните организации, както и на организациите за реализиране на връзки с обществеността, с които участникът работи.

Участниците в изборите би трябвало да подават и по време на акцията всяка последваща нова информация от изброените групи за регистриране в ЕРИК, като срокът за това е до 7 дни от възникването й.

Подробни инструкции и мостри на документи са оповестени на интернет страницата на Сметната палата, в раздел „ Контрол-избори “, „ Подаване на информация за Единния указател по Изборния кодекс “.

При неподаване на наложителната информация за включване в ЕРИК, на лицето, което съставлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които съставляват обединението, се постанова санкция от 3000 до 10 000 лева

Има пет забрани, свързани с даренията за участниците в изборите, сподели Екатерина Перчева-Антова, шеф Одитна дирекция " Специфични одити " в Сметната палата в изявление за Българската телеграфна организация (БТА).

Партия, коалиция или предприемчив комитет по отношение на предизборната акция не може да получава:

- анонимни дарения,

- средства от юридически лица и от еднолични търговци,

- средства от задгранични физически лица,

- средства от религиозни институции,

- средства от непознати държавни управления или от задгранични държавни предприятия, задгранични търговски сдружения или задгранични организации с идеална цел.

Сметната палата обезпечава гласност и бистрота на финансирането на предизборната акция на участниците в изборите посредством Единен указател по Изборния кодекс /ЕРИК/, който е обществен и е наличен на интернет страницата на институцията.

Най-честите нарушавания, установени от Сметната палата, са непредставяне или неспазване на периода за показване на информацията в регистъра по време на предизборната кампания; неспазване на условието приходите и разноските за акцията, когато са на стойност над 1000 лева, да се прави по банков път.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР