До 35% от работниците в малки и средни предприятия у

...
До 35% от работниците в малки и средни предприятия у
Коментари Харесай

До 35% работниците във фирми у нас ще могат да бъдат от страни извън ЕС

До 35% от служащите в дребни и междинни предприятия у нас ще могат да бъдат чужденци от страни отвън Европейския съюз. Това взеха решение депутатите с окончателното приемане на промените в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

Досега за всички компании прагът беше 10 %. В огромните предприятия чужденците, идващи от страни отвън Европейски Съюз, би трябвало да са до 20%. 

Промените облекчават и режима за издаване Синята карта на Европейски Съюз за висококвалифицираните експерти от страни отвън съюза, които идват у нас. При издаването на това разрешително отпада задължението за " пазарен тест ", който изискваше работодателя да разгласява публикация за търсене на български висококвалифицирани служащи, преди да наеме кадър от чужбина. 

Отпада и Списъкът на специалностите, за които има дефицит на висококвалифицирани експерти на българския пазар
на труда, който е привързан с издаването на Синя карта.

Миналата седмица КНСБ и КТ " Подкрепа " се оповестиха срещу признатите дефинитивно през днешния ден промени, които облекчават на вноса на служащи от страни отвън Европейския съюз. " Липсва оценка за потребностите на българския пазар на труда, която да потвърждава, че е належащо да отпадне както пазарният тест за разрешителното Синя карта на Европейски Съюз ", споделиха тогава те.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР