До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида

...
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида
Коментари Харесай

НАП: До 31 януари гражданите могат да променят вида на своето осигуряване

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да трансформират типа на обезпечаването си . Те наложително се обезпечават във фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване (ДОО), а по собствен избор могат да се обезпечават и във фонд „ Общо заболяване и майчинство ”.

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „ Общо заболяване и майчинство ”, могат да се употребяват от всички обезпечени обществени опасности (без трудова акцидент и професионална болест и безработица) на ДОО. Другият вид е да внасят осигурителни вноски на по-нисък % единствено във фонд „ Пенсии “ на ДОО (за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и смърт).

В този случай обаче, самоосигуряващите се нямат право на парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, бременност и раждане, за развъждане на дете до 2-годишна възраст, и други, изплащани от държавното публично обезпечаване, припомнят от Национална агенция за приходите.

Видът на обезпечаването на самоосигуряващите се лица може да се трансформира за всяка календарна година, в случай че е подадена декларация по пример , одобрена от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. Декларацията се подава по одобрен пример в офис на Национална агенция за приходите или посредством е-услугите на приходната организация с личен идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/.

При спиране и обновяване на съответната трудова активност, както и при започване на друга трудова активност от самоосигуряващото се лице през календарната година не може да се трансформира към този момент определения и заявения тип обезпечаване.

Повече информация и насоки за попълването на данъчни и осигурителни заявления можете да получите на телефони: 0700 18 700 или 02 9859 6801 /на цена, според цената на телефонния оператор/.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР