До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида

...
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида
Коментари Харесай

До 31 януари може да се променя вида на осигуряването

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да трансформират типа на обезпечаването си, припомнят от Национална организация за приходите. Самоосигуряващите се лица наложително се обезпечават във фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване (ДОО), а по собствен избор могат да се обезпечават и във фонд „ Общо заболяване и майчинство ”. 

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „ Общо заболяване и майчинство ”, могат да се употребяват от всички обезпечени обществени опасности (без трудова акцидент и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вид е да внасят осигурителни вноски на понисък % единствено във фонд „ Пенсии “ на ДОО (за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и смърт). В този случай обаче, припомнят от Национална агенция за приходите, самоосигуряващите се нямат право на парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, бременност и раждане и за развъждане на дете до 2-годишна възраст и други изплащани от държавното публично обезпечаване.

Видът на обезпечаването на самоосигуряващите се лица може да се трансформира за всяка календарна година, в случай че е подадена декларация по одобрен пример от изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите.

Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

Декларацията се подава по одобрен пример в офис на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес или посредством е-услугите на приходната организация с личен идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/.

При спиране и обновяване на съответната трудова активност, както и при започване на друга трудова активност от самоосигуряващото се лице през календарната година не може да се трансформира към този момент определения и заявения тип обезпечаване. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР