До 31 май се удължава срокът за ползване на 5%

...
До 31 май се удължава срокът за ползване на 5%
Коментари Харесай

Нови срокове в НАП заради извънредното положение

 До 31 май се удължава срокът за прилагане на 5% отстъпка от дължимия налог за довнасяне по годишната данъчна декларация за облагане на приходите на физическите лица, както и за физически лица, извършващи стопанска активност като еднолични търговци. Това разгласи Национална агенция за приходите през днешния ден по отношение на въведеното изключително състояние в страната, представени от economic.bg.

Срокът за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на налога по декларацията остава неизменен - 30 април 2020 г. за физическите лица, които не са еднолични търговци. Срокът за прилагане на 5% отстъпка от налога за довнасяне е 31 март.

Предприятията, които дължат предплатени вноски по корпоративния налог и които до влизането в действие на изключителното състояние към този момент са подали годишни данъчни заявления за 2019 година, в които са показали планирани облаги за 2020 година, ще могат да създадат корекции до 15 април и по-късно посредством декларация по член 88 от ЗКПО.

За компаниите, които не са подали към момента годишната си данъчна декларация за 2019 година, срокът остава 15 април, като трябва да се попълни единствено частта от нея, в която се заявяват предплатените вноски за 2020 година

Посочените разпореждания са по отношение на събитието,  че срокът за осъществяване на месечните предплатени вноски за месеците януари, февруари, март и април и на тримесечната предплатена вноска за първо тримесечие е до 15 април, а срокът за подаване на годишната данъчна декларация за 2019 година, с която се заявява типът и размерът на предплатените вноски за настоящата година, е до 30 юни 2020 година

Месечните предплатени вноски за първото тримесечие на 2020 година се внасят до 15 април 2020 година, а за месеците от април до декември в период до 15-о число на месеца, за който се отнасят. Тримесечните предплатени вноски за първото и второто тримесечие на 2020 година се внасят до 15-о число на месеца, идващ тримесечието - 15 април за първото тримесечие,15 юли за второто тримесечие, а за третото тримесечие - в период до 15 декември. За четвъртото тримесечие не се прави тримесечна предплатена вноска.

Физическите лица, извършващи стопанска активност като еднолични търговци, ползват същите правила, като за тях срокът вместо до 15 април е до 30 април.

До 30 юни се удължава срокът за обявление и внасяне на налога върху разноските по ЗКПО, както и на налога върху приходите на бюджетните предприятия, налога върху приходите от помощни и спомагателни действия по смисъла на Закона за хазарта и на налога върху активността.

До 30 юни 2020 година се удължава и срокът за подаване на годишния доклад за активността (ГОД), както и за подаването на годишната декларация за облагане на приходите на физическите лица, извършващи стопанска активност като еднолични търговци, както и за внасяне на дължимия от тези лица налог по декларацията.

По време на деяние на изключителното състояние се стопира насилственото осъществяване по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/, като за интервала на прекъсването се начисляват лихви. Може да се прави застраховане на отговорностите и систематизиране на суми по изпълнителни каузи. По искане на длъжниците, обществените реализатори може да правят осъществяване върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени полезности в трезори и наличието в сейфове. Няма да се организират обществени търгове и няма да се прави въвод във притежание. По време на изключителното състояние не се образуват изпълнителни каузи от обществените реализатори на Национална агенция за приходите, с изключение на в изключително значими случаи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР