До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските

...
До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските
Коментари Харесай

Украински бежанци актктивно напускат България

" До 31 май хотелите би трябвало да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат превозени до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 поданици на Украйна. Над 33 000 са доказаните места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са декларирали, че желаят да изоставен страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати ".

Това разясни пред БНР Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците.

И посочи, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ авансово е била уговорена да завърши до 31 май.

" Мярката е обезпечена с финансов запас и беше оповестена като краткотрайна. От 1 юни влизаме във етапа на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер реши, че на лични разходи може да приюти украински жители, решението е самостоятелно ".

В предаването Тошева разясни, че към 15 лв. дневно ще бъде подпомагането за общинските бази.

" Притесненията на украинците са разбираеми, само че никой няма да бъде оставен на улицата. Украински жители интензивно търсят работа. Със специфичен метод сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, заболели, многодетни майки. От на следващия ден влиза в деяние цифрово приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са опциите на съответното обитаемо място да бъдат настанени... 70% желаят да стартират работа незабавно, 17% биха почнали в интервал от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше обучение, към 30% са хора със приблизително особено обучение ".

Тя уточни, че обстановката е динамична и от тези 63 000 украински бежанци у нас няма да останат и половината.

" Вчера са влезнали в нашата страна 2441 души за денонощие, само че са напуснали 2792. Този развой се следи от седмица. Броят на тези, които напущат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България ".

Над 103 000 души са със статут за краткотрайна протекция. Около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 украинчета са в български учебни заведения. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си денем, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР