До 31 декември всички административни органи премахват изискването за предоставяне

...
До 31 декември всички административни органи премахват изискването за предоставяне
Коментари Харесай

До края на годината пада изискването за хартиен носител на основни документи

До 31 декември всички административни органи отстраняват условието за даване на книжен притежател от жителите и бизнеса на съществени удостоверителни документи и да подхващат нужните стъпки за присъединение към средата за продан на данни сред регистрите в администрацията.

Това реши държавното управление, като одобри отчет за осъществяване на ограниченията за понижаване на административната тежест посредством унищожаване на удостоверителни документи на книжен притежател.

Решението задължава административните органи, първоначални админи на данни, да впишат в Административния указател като вътрешноадминистративни следните удостоверителни услуги:

Удостоверение за вписани в указател БУЛСТАТ условия, издавано от Агенция по вписванията;

Удостоверение за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо/юридическо лице в Имотния регистър;

Удостоверение за настоящо положение от Търговския регистър;

Удостоверение за съществуване или липса на отговорности за обществени държавни вземания, събирани от митническите органи, издавано от Агенция " Митници " ;

Удостоверение за фамилно състояние, издавано от общинска администрация;

Удостоверение за съпруг/а, деца, издавано от общинска администрация;

Удостоверение за брак, издавано от общинска администрация;

Удостоверение за съществуването или неналичието на отговорности, издавано от Национална организация за приходите.

Удостоверение обр. УП-7 за размер и тип на пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния застрахователен институт;

Удостоверение обр. УП-8 за приход от пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния застрахователен институт;

Удостоверение за признание на добито висше обучение в чужбина, издавано от Националния център за информация и документи.

 Правителството хуманизира чиновническото обслужване
Правителството хуманизира чиновническото обслужване

Дигитализацията изисквала смяната на 172 нормативни акта

За осем удостоверителни документи не съществуват спънки да отпаднат на книжен притежател след съответните нормативни промени. За други три удостоверения, изисквани от администрациите, към момента съществуват спънки за премахването им на хартия, сочи отчетът, квалифициран от специалисти на Държавната организация " Електронно ръководство ", взаимно с командировани чиновници от други министерства и ведомства.

За премахването на хартия на удостоверението за вписани в указател БУЛСТАТ условия, издавано от Агенция по вписванията, е належащо да се обезпечи връзка сред средата за междурегистров продан и настоящата база данни на указател БУЛСТАТ.

По отношение на удостоверения за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо или на юридическо лице в Имотния указател, издавани от Агенция по вписванията, вписванията, отбелязванията и заличаванията след датата на внедряване на осведомителна система в съответната работа по вписванията ще бъдат проверявани напълно служебно посредством средата за междурегистров продан, като отпадне хартиеното уверение.

 ПОС терминал във всяка държавна и общинска институция
ПОС терминал във всяка държавна и общинска институция

Част от ограниченията за понижаване на административната тежест

За всички останали вписвания, отбелязвания и заличавания преди датата на внедряване на системата в съответната работа по вписванията, министърът на правораздаването следва да извърши подробен разбор на информацията в системата на Имотен указател и на информацията, налична единствено на книжен притежател в 113-те служби по вписванията. Министърът следва да изготви проект за деяние за дигитализиране и въвеждане на всички нотариални актове и документи в имотните партиди.

Ще отпадне издаването на книжен притежател на уверение за подписан цивилен брак за лицата, родени след 1 януари 1984 година, като досегашната удостоверителна услуга на хартия бъде реализирана като вътрешна електронна административна услуга посредством средата за междурегистров продан.

За премахването на удостоверението на книжен притежател за родените преди 1984 година е належащо всички общински администрации да актуализират данните в Националната база данни " Население " за подписаните на територията на съответната община цивилен бракове, се показва в отчета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР