До 3000 лева месечно могат да получат млади изследователи в

...
До 3000 лева месечно могат да получат млади изследователи в
Коментари Харесай

Млади изследователи могат да получат до 3000 лева месечно

До 3000 лв. месечно могат да получат млади откриватели в български висши учебни заведения и научни организации.

Парите се обезпечават по Национална стратегия „ Млади учени и постдокторанти – 2 “, чийто първи стадий стартира през днешния ден. С общо 7,5 млн. лева ще бъдат подкрепени откриватели при започване на тяхното кариерното развиване в 25 държавни висши учебни заведения, Българската академия на науките, Селскостопанска академия, Военномедицинска академия, Националния център по заразни и паразитни заболявания и Националния институт по метеорология и хидрология. Това е половината от целия бюджет на програмата, а интервалът ѝ на осъществяване е от 2022 година до 2025 година

„ Млади учени и постдокторанти – 2 “ е разграничена на два модула. По първия ще се притеглят и назначават млади учени, които нямат контракт за работа с съответно висше учебно заведение или научна организация. Могат да бъдат подкрепяни и към този момент назначени асистенти, основни асистенти и докторанти, в това число в задочна и независима форма на образование, до 10 години след придобиване на първа образователно-квалификационна степен „ магистър “.

Новоназначените млади учени ще получават заплащане от 1200 лева на месец. Тези от тях, които към този момент са наети по различен контракт в същата организация, ще вземат в допълнение от 200 до 600 лева месечно. И в двата случая са включени средствата за осигуровки за сметка на работодателя.

Вторият модул „ Постдокторанти “ е предопределен за учени с просветителна и научна степен „ лекар “ от българско или задгранично висше учебно заведение или научна организация, добита преди не повече от пет години. Те аплайват за финансова поддръжка с планово предложение по настояща научна тематика. Проектът би трябвало да бъде на високо научно равнище, да има детайлна стратегия и обстоен финансов проект. Срокът за осъществяване на плановете е до 24 месеца. С преимущество ще се класират постдокторанти, които не работят в съответно висше учебно заведение или научна организация.

Възнаграждението за новоназначените постдокторанти е от 2000 до 3000 лева на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя и за спомагателни хонорари за просветителна и научна степен „ лекар “. Тези, които са от друга страна или обитаемо място, могат да получават в допълнение до 1000 лева месечно за квартирни разноски. Постдокторантите, към този момент наети в съответното висше учебно заведение или научна организация, ще получават в допълнение сред 300 и 600 лева на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя.

От през днешния ден до 5 август т.г. университетите и научните организации би трябвало да стартират процедурите за установяване на участници в програмата. Във всяка организация се образува комисия, която разпределя получените по програмата средства към структурните си звена и създава механизъм и правила за транспарантен конкурсен асортимент на претендентите. Университетите и научните организации са задължени да разгласяват електронни разгласи за кандидатстване на своите уеб сайтове, а за постдокторантите - и на електронния портал Euraxess.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР