До 300 милиона работни места на пълен работен ден по

...
До 300 милиона работни места на пълен работен ден по
Коментари Харесай

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

До 300 милиона работни места на цялостен работен ден по света могат да бъдат автоматизирани по някакъв метод като резултат от най-новата вълна изкуствен интелект, надигнала се от появяването на платформи като ChatGPT, сочат изчисленията на анализаторите от Goldman Sachs.

В собствен отчет те предвиждат, че 18% от работата в международен мащаб може да бъде компютъризирана, като резултатът ще се усети по-силно в развитите стопански системи, в сравнение с в разрастващите се пазари.

Служителите с бели якички се считат за по-застрашени от физическите служащи. Според икономистите административните служащи и юристите ще бъдат най-засегнати, до момента в който при специалностите, изискващи физическо натоварване или трудещи се навън, като да вземем за пример строителството и ремонтните действия, резултатът ще е „ слаб “.

В Съединени американски щати и Европа почти две трети от актуалните работни места „ са изложени на някаква степен на AI автоматизация “, а до една четвърт от цялата работа би могла да бъде осъществявана напълно от изкуствен интелект, считат от банката.

Ако генеративният изкуствен интелект (б.р. – технологията зад чатбот сензацията ChatGPT) „ извърши обещаните си благоприятни условия, пазарът на труда може да бъде изправен пред обилни разтърсвания “, пишат икономистите.

ChatGPT, който може да дава отговор на запитвания и да написа есета, към този момент накара доста предприятия да премислят метода, по който хората би трябвало да работят всеки ден.

Този месец неговият разработчик показа най-новата версия на софтуера, задвижващ бота – GPT-4. Платформата незабавно впечатли първите консуматори със способността си да опростява кодирането, бързо да основава уеб страница от елементарна схема и да поставя изпити с високи оценки.

По-нататъшното потребление на подобен изкуствен интелект евентуално ще докара до загуба на работни места, предвиждат икономистите от Goldman Sachs. Но те означават историческите наблюдения, че софтуерните нововъведения, които в началото изместват служащите, са създавали и растеж на заетостта в дълготраен проект.

Въпреки че работните места може да се трансформират, необятното внедряване на AI в последна сметка може да усили продуктивността на труда – и да увеличи световния Брутният вътрешен продукт със 7% годишно за интервал от 10 години, съгласно Goldman Sachs.

„ Въпреки че въздействието на AI върху пазара на труда евентуално ще бъде доста, множеството работни места и браншове са единствено отчасти изложени на автоматизация и затова е по-вероятно да бъдат допълнени, а не сменени от AI ”, допълват икономистите.

Анализите им демонстрират, че множеството служащи са заети в специалности, които са отчасти изложени на автоматизация с AI. Очаква се, че след внедряването на подобен вид технологии те евентуално ще приложат най-малко част от освободения си потенциал към други, по-продуктивни действия, които усилват производството.

„ Комбинацията от обилни спестявания на разноски за труд, основаване на нови работни места и повишение на продуктивността на труда за не изместените служащи покачва опцията за взрив на продуктивността на труда, сходен на тези, последвали появяването на по-ранни технологии с общо предопределение като електромотора и персоналния компютър. “

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР