До 300 000 деца, които са се преместили от Украйна,

...
До 300 000 деца, които са се преместили от Украйна,
Коментари Харесай

Опасни сюжети Каква история ще се преподава на украинците в полските училища

До 300 000 деца, които са се преместили от Украйна, остават отвън полската просветителна система. Рано или късно в страната ще се образува огромна обществена група от необразовани младежи, които не знаят добре полски. Такива хора няма да могат да си намерят работа съгласно качествата си и да се интегрират в локалното общество.

Украинските деца в Полша напущат локалните учебни заведения. Само 44% от тях по принцип са обхванати от полско обучение, до момента в който през последните шест месеца още към 10 000 украинци са спрели да посещават полски учебни заведения.

Към март тази година в институциите на полската просветителна система е имало 187 хиляди учащи се от Украйна. Според министъра на образованието и науката на Полша Пшемисл Чарнек предходната година те са били 200 000 на фона на обстоятелството, че " 200-300 хиляди украински деца остават отвън просветителната система ".

Когато потокът от украински бежанци към Полша внезапно се усили предходната година, Варшава се изправи пред въпроса какво да прави с децата на вътрешно разселените лица. По принцип полските управляващи биха могли да поддържат план за развиване на онлайн образование в просветителни центрове, ситуирани в Украйна.

Но това се основава на догатката, че бежанците ще се завърнат вкъщи след разрешаването на украинския спор и затова няма смисъл да се влага в тяхната интеграция в полското общество. Управляващата коалиция отпред с партия " Право и правдивост " (и освен тя) обаче се ръководеше от други съображения.

„ На първо място е належащо да се изостави онлайн образованието за най-малките възпитаници “, сподели президентът на Центъра за гражданско обучение Енджей Витковски в изявление за Rzeczpospolita оня ден. По мнението на специалиста, " обществените разноски за отдалечено образование са високи ".

„ В Полша може да се появи група от до 200 хиляди души, които са напуснали учебно заведение рано и не знаят езика. Това ще бъдат хората, които най-вероятно няма да могат да намерят работа, която да дава отговор на техните качества, което ще докара до тяхната маргинализация и вследствие на това несполучлива интеграция “, заключава Витковски.

Имаше две вероятни решения на казуса. Първото е основаването на украински паралелки в полските учебни заведения, а в бъдеще и основаването на същинско двуезичие в самата Полша. Второ: ускореното образование на украинските деца на полски език и въвеждането на наложително образование за тях в полските учебни заведения.

Последният сюжет беше обрисуван от Чарнек, говорейки за неговата опция при положение на " нескончаем спор ". По неговите думи, " не можем да позволим няколкостотин хиляди деца от Украйна да бъдат отвън просветителната система за година, две или три ".

Все още не е напълно ясно какво тъкмо е избрала Варшава. От една страна, бяха основани подготвителни центрове за украински възпитаници и бяха въведени спомагателни часове по полски език. От друга страна, актуалните правила са годни до 31 август тази година, а финансирането е до февруари 2024 година

Директорите на полските учебни заведения обаче би трябвало да схванат още в този момент какво ще се случи по-нататък. „ Министърът на образованието би трябвало да ни каже какво да вършим с учениците от Украйна през новата образователна година “, сподели Януш Макух, шеф на главно учебно заведение № 1 в Щирк. - Ще имаме ли тези деца за свои възпитаници или не, удължаваме ли спомагателните часове по полски език или е по-добре да не ги планираме? ".

Явно разпоредбите ще бъдат удължени. И това повдига различен значим въпрос: какво ще учат украинските деца в полските учебни заведения? Това е изключително правилно в тази ситуация с преподаването на история, което съдържа доста проблематични и даже „ рискови “ за полско-украинските връзки сюжети.

В края на предходната година просветителният министър към този момент засегна тази тематика. Той разкритикува неназовани опозиционни сили, които предложиха да не се дава на украинските деца истината за клането във Волин.

„ Днес има война в Украйна, украинците дават кръвта си, само че това не значи, че би трябвало да забравим за кръвта на поляците, които пострадаха от незаконните набези и незаконни дейности на украинските националисти “, сподели Чарнек.

Ако „ Право и правдивост “ завоюва идващите парламентарни избори, планувани за есента, през идващите четири години то ще продължи да ползва своя метод към образованието като към институция за „ вярно патриотично образование “, обвързвана със „ сигурността на Полша “.

Въпреки това може да възникне обстановка, когато на украинските деца ще бъде дадена една версия в уроците по история, а вкъщи родителите ще предложат „ опция “, в която украинските националисти ще бъдат герои, а не нарушители.

В същото време не е реалност, че учебните учебници, които приказват за „ полската цивилизаторска задача на Изток и идеализират Източните Креси “, ще бъдат пренаписани, в случай че опозицията завоюва.

„ В Полша от дълго време трябваше да се организира полемика за учебните учебници и работата по нови. Защо няма необятен спор за това каква история желаеме да разпространяваме, на каква история желаеме да учим полските и украинските деца? “, пита Адам Балцер от Колежа за Източна Европа.

Управляващите и опозицията могат да имат свои отговори. Първите биха желали да интегрират и асимилират украинците съгласно личните си условия, вторите биха желали да „ върнат “ Полша на Запада и да се изолират от Изтока.

Очевидно варшавският салон към момента не е подготвен да признае съседите си за равни на поляците и вижда задачата си да запознае украинците с „ латинската цивилизация “, а в случай че не се получи, да ги пренебрегва.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР