До 30 юни се очаква да има готова концепция за

...
До 30 юни се очаква да има готова концепция за
Коментари Харесай

Ректори на университети и МОН с обща работна група за сливане на висшите училища

До 30 юни се чака да има подготвена идея за сливане на висшите учебни заведения в страната . Тя ще бъде направена от работна група, основана особено за задачата със заповед на министъра на образованието и науката, осведомят от пресцентъра на МОН. Днес се организира първото съвещание на работната група

В работната група влизат 10 ректори , избрани от Съвета на ректорите, специалисти от Министерството на образованието и науката (МОН) и ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки. Председател на групата е министър Николай Денков, а негови заместници - заместник-министър проф. Генка Петрова-Ташкова и ръководителят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков. Сред включените са и ректорите на Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски ", Лесотехническия университет и на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи в София, които се опълчиха на концепцията за обединяване на ВУЗ-овете .

Задачата на новосформираната работна група е да обясни опциите за сливане на висши учебни заведения, като уточни примерни механизми и разновидности . От нея се чака да дефинира границите на автономията на висшите учебни заведения, които ще влизат в бъдещите консорциуми, контролните механизми на страната върху обединяването, както и обсега на взаимоотношение сред съставните университети и обединяването във връзка с просветителни, научни и други действия.

За осъществяване на задачата ръководителят и членовете на работната група могат да включват и други експерти с нужната експертиза.
 Омбудсманът предложи МОН да разиска сливането на вузовете
Омбудсманът предложи МОН да разиска сливането на вузовете

Само с необятна социална поддръжка може да се осъществят промени, които да доведат фактически до повишение качеството на висшето обучение в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР