До 30 % от икономиката у нас се осъществява в

...
До 30 % от икономиката у нас се осъществява в
Коментари Харесай

До 30% от икономиката е в сивия сектор

До 30 % от стопанската система у нас се реализира в сивия бранш. Данните бяха оповестени от КНСБ. Те се основават се на отчет на Международния валутен фонд за 2017 година.

Загубите за страната и бюджета са мъчно измерими и варират. Затова от синдиката стартират акция, с която целят да доближат до действителни данни за мащабите на казуса и да предложат законови промени, съгласно международните практики.

Кампанията се концентрира в четири бранша: авто отрасъл, строителство, земеделие и текстилна индустрия. Тя ще се финансира с европейски пари.

Единственият систематичен показател, който се мери в България за сивата стопанска система, регистрира, че тя се е свила с 7% в интервала 2014 - 2017 година.
Пламен Димитров, президент на КНСБ: Не е кой знае какъв спад, само че въпреки всичко наклонност, която явно се потвърждава и демонстрира през увеличените доходи в бюджета и увеличените доходи от социално-осигурителни вноски като цяло.
Оказва се обаче, че единствено при шофьорските курсове да вземем за пример сивият бранш заема сред 80 и 90%. Загубите на страната са към 50 милиона лв. годишно. Честа процедура е един човек да вземе позволение да води шофьорски курсове, а различен образова. Така контролът кой какво преподава се губи.
Красимир Георгиев, Асоциация за подготовка на автомобилистите: На диалект казано " Куче влачи, следа нема "
Друга ниша, която законът не управлява е по какъв начин и от кой инсталира контролните педали в образователните коли.

Красимир Георгиев, Асоциация за подготовка на автомобилистите: Над 99.9% са инсталирани в изби, селскостопански дворове, на улицата и под дърво и камък.
Освен това процедура на доста компании е да си икономисват часовете по кормуване. Така сивата стопанска система действително заплашва живота на доста хора.

Владимир Тодоров, ръководител на Българска асоциация на потърпевшите от произшествия: Първата година от своя шофьорски стаж младите водачи от 20 до 25% вземат участие в пътно-транспортни катастрофи.
А съгласно Браншовата камара на автосервизите страната ни няма явен правилник и за сервизна активност. Те са пресметнали, че единствено сред 35% и 40% от сервизите имат комерсиална регистрация. Останалите не подлежат на надзор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР