До 30 август ще бъде ясен окончателно броят и видът

...
До 30 август ще бъде ясен окончателно броят и видът
Коментари Харесай

ЦИК: На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номера в бюлетината за вота на 2 октомври

" До 30 август ще бъде явен дефинитивно броят и типът на участниците в изборите като партии и обединения. На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номера в бюлетината за присъединяване в изборите ", представителят на ЦИК Росица Матева .

" Регистрирани са 24 партии и 7 обединения за изборите ", сочат данните все още в ЦИК. 

" В медиите беше преекспониран разногласието ми с господин Томов. Във всички подписки съвсем има покойници. Възможно е човек, който се е подписал в подписката 2 седмици преди датата на внасяне, да е отишъл на по-добро място. За нас ЦИК е обвързана с документите, които са показват според условията на Изборния кодекс. След като имаме 2500 гласоподаватели, които са подкрепили регистрацията на тази партия или коалиция, ние сме длъжни да ги записваме. Останалото може би е въпрос на законодателна смяна ", отговори Матева на въпрос с проблема за " мъртвите души " в описите на партиите.  

До 27 август могат да се вършат промени в декларираните обединения като име и състав, обясниха от ЦИК. 

" Само в състава на коалиция, която е записана могат да се вършат промени , т.е. в тази коалиция могат да се включат нови партии, могат и да изоставен състава на коалиция , партии които са регистрирани за присъединяване с нея. Иначе казано две обединения не могат да се обединят. От едната коалиция би трябвало да изоставен партиите в състава на тази коалиция с цел да отидат в другата ", изясни Матева. 

" Общият брой на секциите в чужбина е 734 като 559 от тях са изцяло сигурни , а останалите 175 изискват единодушие от приемащата страна и са оповестени под изискване към този миг ", съобщи зам.-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов.

До момента секции са били разкрити в 61 страни , добави Томов.

Подадени са към или малко над 3000 електронни заявки за изборите на 2 октомври от българите, които ще гласоподават в чужбина, съобщи Томов.

Срокът за подаването на електронни заявки е 6 септември.

Разполагаме с задоволителен брой машини . Втора машина ще се поставя евентуално в секции, в които се чака да има повече от 300 гласуващи , обявиха от ЦИК. 

" За карантинираните нямаме към момента решение на този въпрос. Ще го обсъдим със здравните управляващи и със държавния здравен основен контрольор ", добави Матева. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР