До 3 пъти на година се ограничават глобите от 300

...
До 3 пъти на година се ограничават глобите от 300
Коментари Харесай

До 3 на година се ограничават глобите от 300 лв. за пътуване без винетка по републиканските пътища

До 3 пъти на година се лимитират санкциите от 300 лева за пътешестване без винетка по републиканските пътища. Това плануват признатите на второ четене от отрасловата парламентарна комисия промени в Закона за пътищата.

Всяка платена санкция над тези три ще се възвръща от Агенция " Пътна инфраструктура ". Депутатът от ГЕРБ-СДС и някогашен министър на районното развиване Николай Нанков заключи признатите промени, множеството от които бяха гласувани с цялостно болшинство:

" Всички извършители на пътя, които са платили повече от 3 санкции, начислени за една календарна година - всяка санкция над тези три ще бъде възстановявана от Агенция " Пътна инфраструктура ". Втората доста значима смяна - в случай че имаме сбъркана винетка до 3 признака при закупуване, надлежно доказване с квитанция за закупена винетка, няма да бъде начислявана такса и санкция. И доста значима потребителска тематика - при изтичаща винетка, ползвателите ще получават 2 пъти есемес, имейл или различен тип уведомление, че винетката изтича ".

Така жителите на с. Пролеша се чака да платят единствено три санкции по триста лв. поради неплатени винетки.

С тази корекция се дава по-благоприятен режим за всички жители, които са имали сходни нарушавания повече от три пъти в границите на една календарна година, считано от 2019 година, разяснява Николай Нанков. Тази разпореждания ще важат и отсега нататък.

Предложение бе направено от Десислава Атанасова и група народни представители и планува " За водачи на пътни транспортни средства с обща техническа позволена маса под 3,5 тона санкция може да бъде налагана до три пъти в границите на една календарна година ", като то влиза в действие от 1 януари 2019 година, когато започва тол системата.

Омбудсманът Диана Ковачева посочи, че с това предложение ще бъде решен казусът освен на хората от с. Пролеша, а на всички жители, които са плащали повече от три санкции през тези съвсем три години и на тях ще би трябвало да им се върнат парите, откакто създадат съответното заявление за това. Ковачева още веднъж обърна внимание, че санкцията от триста лв. за карането без винетка е несъразмерна и повтори, че " най-чистият вид " във връзка с хората от Пролеша е да бъде признат еднократен закон за финансова прошка. Тя добави, че огромна част от техните отговорности на практика са несъбираеми - става дума за по 30 - 40 000 лв..

Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) уточни, че към момента има опция изпълнителната власт да реагира съответно на обстановката и да предприеме съответните дейности, като се изключва опцията вземанията да бъдат опростени от президента. Ковачева засяга, че това може да стане като се одобри, че в тази ситуация с Пролеша става дума за очевидна фактическа неточност, като посочи, че това свое мнение е изпратила до Министерски съвет и Министерство на регионалното развитие.

Няма да се начислява такса или санкция при сбъркана винетка до три признака при доказване с квитанция за закупена винетка. Други оферти са свързани с известяван за изтичаща годишна или 3-месечна винетка през избрана честота посредством СМС, имейл или различен тип уведомление, посочено от ползвателя.

В края на ноември 2022 година поданици на с. Пролеша излязоха на митинг, тъй като се оказа, че ще бъдат глобени поради липса на винетки, макар че при започване на 2020 година бе оповестено от Министерски съвет, че не би трябвало да ги заплащат.

Източник: БНР, Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР