До 3 май 2022 г. гимназиите с профили Математически или

...
До 3 май 2022 г. гимназиите с профили Математически или
Коментари Харесай

МОН предлага правила за прием в 5, 7 и 11 клас


До 3 май 2022 година гимназиите с профили " Математически " или " Природни науки " би трябвало да оповестят броя на паралелките и местата, на които ще одобряват възпитаници в V клас за образователната 2022-2023 година. Заявления за кандидатстване ще се подават от 1 до 5 юли 2022 година Това планува, оповестен за публично разискване, оповестяват от МОН.

Класирането ще се прави въз основа на резултатите от националното външно оценяване (НВО) по математика и оценки от удостоверението за приключен начален стадий. По преценка на приемащото учебно заведение ще се включват също резултатите от регионален кръг на олимпиадата по математика и от едно или от две надпревари от календара на Министерството на образованието и науката (МОН) в региона на математиката или естествените науки. Предвижда се резултатите от класирането да бъдат оповестени на 7 юли 2022 година, а записването на учениците да завърши до 17,30 часа на 14 юли 2022 година

За публично разискване са оповестени и разпоредбите за банкет в VIII клас. Между 5 юли и 7 юли 2022 година бъдещите осмокласници ще могат да подават документи, като посочат мечтаните от тях учебни заведения и паралелки. Първото класиране ще бъде оповестено до 12 юли 2022 година, а записването ще е от 13 юли до 15 юли 2022 година

Вторият стадий ще се оповести до 20 юли, а третият – на 29 юли 2022 година Балът за класиране на учениците след приключено главно обучение в общия случай се образува въз основа на броя точки от НВО по български език и литература и по математика и оценките по два предмета от свидетелството за главно обучение, избрани от приемащото учебно заведение. За образование в профилите „ Изобразително изкуство “, „ Музика “ и „ Физическо образование и спорт “ и в специалности от специалностите от област на обучение " Изкуства " в бала се включват и точките от изпитите за инспекция на качествата.

Учениците подават заявление за полагане на изпити за инспекция на качествата от 26 до 27 май 2022 година посредством шефа на учебното заведение, в което се образоват. Децата с хронични болести подават заявки от 3 до 21 май 2022 година пред специфична комисия, която ги насочва към профили и специалности, които не са противопоказни на здравословното им положение.

Графикът на дейностите по приемането на учениците в VIII клас е одобрен още преди началото на актуалната образователна година и може да се види 

Училищата, които ще одобряват тук-там от спомагателния държавен план-прием, който се отпуска за учениците в обединените учебни заведения (там образованието е до X клас), би трябвало да разгласят графика и изискванията за кандидатстване до 27 юни 2022 година на интернет страниците си. В тях десетокласниците могат да продължат образованието си в профилирани и в професионални паралелки. Приемането на учениците се прави въз основа на резултатите от НВО в X клас по български език и литература и по математика и оценките от два предмета от удостоверението за приключен първи гимназиален стадий.

В профилите " Изобразително изкуство ", " Музика " и " Физическо образование и спорт " и в специалности от специалностите от област " Изкуства " се влиза с резултатите от НВО и от изпит за инспекция на качествата, който се провежда от учебното заведение. Датите за тези изпити би трябвало да бъдат оповестени най-късно три дни преди тяхното осъществяване. Общественото разискване на плана на заповед за установяване на правила за организация на дейностите по приемане на възпитаници по държавен план-прием продължава до 30 март т.г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР