До 3 години България трябва да има първия протонен център

...
До 3 години България трябва да има първия протонен център
Коментари Харесай

Иновативен център за лечение на рак: Къде ще бъде изграден?

До 3 години България би трябвало да има първия протонен център за лекуване на онкоболни, той ще е и единственият на Балканския полуостров.

Финансирането за него е обезпечено по Плана за възобновяване и резистентност, само че остава неразбираемо къде ще бъде той. Решението ще бъде взето на съвещание на работна група към министерството на опазването на здравето идната седмица.

Около 600 пациенти годишно в България имат потребност от протонна терапия, само че такава няма на никое място на Балканския полуостров. Основното преимущество на това лекуване е точността, с която протонният лъч стига до тумора и щади здравите тъкани.

При деца това е от голямо значение, тъй като разрешава потреблението на по-ниски дози радиация. Лечението обаче е скъпо - 23 000 евро на всички места в Европейския съюз, за съпоставяне с предходни години то е стигало и 70 000 евро. Но диалозите къде да бъде издигнат, към момента са на масата. София е посочена в в началото предпазения Брюксел план, само че Варна също изявява предпочитание.

" Групата, която е основана, би трябвало обективно да реши показанията на мястото, на центъра, на колектива, на медицинските физици, които няма да се образоват занапред. Ние ще преодолеем 20-годишното закъснение на страната да въведем този способ ", съобщи проф. Веселина Първанова, Клиника по лъчелечение УСБАЛО " Проф. Черноземски ".

" Варна също е подобаващ претендент - ние имаме доста опит, работим с деца, работа с упойка ", добави проф. доктор Елица Енчева, Клиника по лъчелечение УСБАЛО " Св. Марина ".

Специалистите акцентират, че и сегашните способи са ефикасни и не всички типове рак могат да бъдат третирани с протонна терапия. В света има едвам стотина центъра, а в Европа 31.

" Това е най-хубавото за към 16 локализации на туморния развой и освен на мястото, само че и на хистологията ", добави проф. Веселина Първанова, Клиника по лъчелечение УСБАЛО " Проф. Черноземски ".

" Около 60% от пациентите подлежат въобще на лъчелечение. А тези на протонна терапия са сред 12 и 15% по последни калкулации ", разяснява проф. доктор Елица Енчева, Клиника по лъчелечение УСБАЛО " Св. Марина ".

" Голямо число от възрастните, които след лекуване на линеен ускорител имат дребен излишък, не може да се повлияе нито с лекарствено лекуване, нито с радиохирургия, само може да помогне протонната терапия ", съобщи проф. Веселина Първанова, Клиника по лъчелечение УСБАЛО " Проф. Черноземски ".

" Най-голям приоритет имат децата до 3 години, защото при децата организмът не е съзрял и те са много чувствителни на лъчеоблъчването и последствията са съществени ", сподели още проф. доктор Елица Енчева.

Проектът е на обща стойност от 188 милиона лв. без Данък добавена стойност, от които 157 млн. лева са по Плана за възобновяване и резистентност.

" С най-голямо внимание, фокус и старания да приключим този план в точния момент, като краят на плана е през 2026 година, като той е с максимален приоритет пред настоящето ръководство на Министерството на здравеопазването ", сподели още доцент Антон Тонев, ръководител на работната група към Министерство на здравеопазването.

Предстои оповестяване на публичните поръчки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР