До 3,5 милиарда евро ще са загубите за авторите през

...
До 3,5 милиарда евро ще са загубите за авторите през
Коментари Харесай

CISAC: Милиони творци губят поминъка си заради COVID-19

До 3,5 милиарда евро ще са загубите за създателите през 2020 година поради COVID-19

Световната организация на сдруженията на композитори и създатели - CISAC приканва държавните управления да поддържат креативните промишлености

През 2020 година събраните авторски хонорари за основатели на музика, аудиовизуални творби, образни изкуства, драма и литература от целия свят евентуално ще спаднат с до 35% или 3,5 милиарда евро поради рецесията с COVID-19. Прогнозата идва от отчета на Световната организация на сдруженията на композитори и създатели - CISAC за събраните авторски хонорари в световен проект, който беше оповестен в тази седмица.
Докладът, озаглавен „ COVID-19: Криза, резистентност, възобновяване ", демонстрира по какъв начин създателите са повлияни от пандемията и проучва продължаващите резултати върху приходите им през 2021 година В отчета са показани проучвания от Австралия, Бразилия, Колумбия, Франция, Мароко, Норвегия, Испания, Англия и Съединени американски щати.
В своето встъпление към отчета президентът на CISAC Бьорн Улвеус споделя: „ Днес несигурността за бъдещето на създателите е даже по-голяма, в сравнение с беше, когато пандемията се появи за първи път. Милиони създатели губят поминъка си. Ние бяхме първата промишленост, която беше наранена, и ще бъдем последната, която ще се възвърне. "
Президентът на CISAC акцентира волята на създателите за справяне с рецесията, само че това няма по какъв начин да се случи без държавни ограничения в поддръжка на креативния и културен бранш: „ Създателите са новаторски, предприемчиви и устойчиви, само че с цел да излезем от тази рецесия, би трябвало да се обърнем към държавните управления. Не става въпрос единствено за незабавна финансова поддръжка, която също би пристигнала добре. Политиците би трябвало да се оправят с дълбокия дисбаланс и проблемите, които дълги години изкривяват изискванията за работа на създателите. Не COVID-19 е повода за неналичието на равни условия в креативните промишлености, само че сигурно пандемията утежни и изостри тази обстановка. Това е моментът държавните управления да покажат, че се отнасят съществено към креативните промишлености. Време е политиците да се разсънят и да работят. "
Най-сериозно е отражението на рецесията за възнагражденията на създателите от концерти, събития и всички останали източници на доходи от обществено осъществяване, включително хотели, заведения и търговски обекти. През 2020 година тези доходи се чака да спаднат с 60-80%. Разчита се загубите да бъдат обезщетени от новите благоприятни условия за достъп до творчество - цифровите услуги, само че приходите от тях към момента са надалеч по-ниски.
Приходите за създатели на текст и музика съставляват по-голямата част от общия размер на събраните авторски хонорари в международен проект и се чака те да спаднат сред 1,8 и 3,1 милиарда евро през 2020 година, т.е. с 20-35%.
За страдание въздействието на пандемията се чака да остане дълго до 2021 година и по-късно. Във всички сфери на творчеството събраните авторски хонорари през 2021 година ще останат под равнището на тези през 2019 година, а бизнесът, който употребява творби, продължава да се сблъсква с компликации и банкрути.
През 2020 година отчетът на CISAC регистрира повишаване на авторските хонорари със 7,4%, с цел да доближат за първи път 10 милиарда евро. Авторските хонорари от музика са нарастнали с 8,4% през 2019 година Загубите от 2020 година, обаче, ще унищожат целия напредък, който креативните промишлености бележат от 2015 година насам.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР