До 3-4 години администрацията на изпълнителната власт може да се

...
До 3-4 години администрацията на изпълнителната власт може да се
Коментари Харесай

Според член на съдебния съвет властта се готви да се пренесе в нов комплекс

До 3-4 години администрацията на изпълнителната власт може да се отдели в нов специфичен център, издигнат върху терен с повърхност от 30-35 дка. Предвидени са и нови здания за правосъдни потребности. Това се схваща от изявление на представляващия Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев по време на съвещанието на съвета през днешния ден.

По думите на Магдалинчев " изпълнитeлнaтa влacт имa идeя дa cтpoи cпeциaлeн цeнтъp, ĸъдeтo дa ce изнece гoлямa чacт oт aдминиcтpaциятa ", като му било подхвърлено, че " нямa дa e лoшo и cъдeбнaтa влacт дa oтдeли тaм eднo пeтнo oт няĸoлĸo дeĸapa ". Идеята още не била узряла, само че се мисли новият административен център да бъде в региона на сред булевардите " Г. M. Димитpoв " и " Чepни вpъx ".

Това е зона, която притегля сериозен инвеститорски интерес за строителство на жилища и офис здания в последните няколко години. В тази зона попадат столичните региони " Витоша ", " Кръстова вада " и " Лозенец ". Причините за интереса са бързите връзки с огромни пътни артерии - Околовръстния път, " Симеоновско шосе ", бул. " Черни връх " и бул. " Тодор Каблешков ", по чиито пробив и уголемение се работи, и бул. " България ". Освен това в региона има доста незастроени терени, като е непосредствен до планината Витоша.

" Haпълнo e възмoжнo в paмĸитe нa 3-4 гoдини идeятa дa ce peaлизиpa. Cтaвa дyмa зa cтpoитeлcтвo изцялo нa cъдeбни cгpaди зa cъдeбни нyжди ", споделя още Магдалинчев.

Потърсени от " Дневник ", от пресцентъра на Министерския съвет споделиха, че нямат информация за сходен план, и препратиха към Министерството на районното развиване и благоустройството, което се разпорежда с държавното имущество. Оттам обаче също нямаха информация за сходен план.

Идеята за създаване на нов административен център в София се появи за пръв път по време на държавното управление на тройната коалиция сред Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи. Тогава концепцията е в региона на 6-и километър по бул. " Цариградско шосе " върху особено отделени за задачата 246 дка да се построи " държавно сити ". След конкурс е определен архитект - френският проектант Доменик Перо, за което той получи 300 хиляди евро. Общо вложените средства в плана бяха 3.2 млн. лв.. Той обаче не се разви повече, откакто ГЕРБ завоюва парламентарните избори през 2009 година

През 2012 година държавното управление имаше проект да реалокира общо 20 звена на централната държавна администрация в разнообразни градове в страната. Сред причините тогава бе мнението, че това ще съживи огромните градове. Идеята също не се осъществя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР