До 3, 00 ч. през нощта продължи гласуването на държавния

...
До 3, 00 ч. през нощта продължи гласуването на държавния
Коментари Харесай

Бюджет 2018 мина със скандали и гласуване посред нощ

До 3, 00 ч. през нощта продължи гласуването на държавния бюджет за идната година. След 18 часа диспути и няколко абсурда Народното събрание одобри приходно-разходната част, както и бюджетите на част от министерствата. 

Депутатите се скараха включително  поради удължаването на работното време, с което Българска социалистическа партия не бяха съгласни, отбелязва Нова тв.

Догодина разноските ще бъдат 39,3 милиарда лева, а приходите – 38,2 милиарда лева Дефицитът е 1% от Брутният вътрешен продукт. Икономическият напредък ще бъде съвсем 4%, а инфлацията - към 1,5%. Минималната заплата ще бъде 510 лева

След среднощ бе гласуван бюджетът на здравното министерство със 120 гласа „ за ”, 81 – „ срещу ” и 1 въздържал се. Заложените доходи са 40 млн. лв., разноските са 495,244 милиона лв.. Най-много средства са планувани диагностика и лекуване – 355,716 милиона лв., съобщи организация Фокус.

За бюджета на Министерството на образованието са заложени доходи в размер на 13,100 милиона лв. и разноски в размер на 584,470 милиона лв.. Най-много пари ще отидат за политиката за учене през целия живот. За Българска академия на науките сумата е 83,075 милиона лв.. Учените спуснаха черни флагове на постройката на Българска академия на науките в символ на митинг против нищожния бюджет.  

В бюджета на Министерството на културата са заложени доходи от 24,9 милиона лв., а разноските възлизат на 175,282 милиона лв.

Стана скандал и поради решение да бъдат отпуснати 1,3 милиона лева за реституция на църкви. Предложението бе на Българска социалистическа партия, само че парите не са планувани в бюджета и няма от кое място да ес вземат. ГЕРБ изиска този текст да бъде прегласуван още веднъж през днешния ден, само че опозицията заплаши да нападат бюджета пред Конституционния съд. 

Парламентът ще продължи през днешния ден гласуването на бюджет на министерството на туризма и финансовите взаимоотношения с общините.

Заради среднощния маратон, съвещанието на Народното събрание стартира с час по-късно - от 10 часа.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР