До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са

...
До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са
Коментари Харесай

НАП: До 28 февруари работодателите подават справки за изплатени през 2021 г. доходи на физически лица

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2021 година приходи на физически лица, в това число и от трудови правни отношения, са длъжни да показват по електронен път в Национална агенция за приходите информации за платените суми, оповестяват от Национална агенция за приходите - Варна за Moreto.net.

В справката по член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ се афишират изплатените през годината приходи, удържаните налог и наложителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правни отношения, практикуване на свободна специалност, авторски и лицензионни хонорари, наем или друго възмездно даване за прилагане на права или имущество, приходи от други източници, приходи, подлежащи на облагане с финален налог, като да вземем за пример дивиденти и ликвидационни дялове, облагаеми парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител и други, приходи от прекачване на права и имущество и други необлагаеми приходи, изчерпателно изброени в член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ.

В справката по член 73, алинея 6 от ЗДДФЛ, работодателите афишират изплатените през 2021 година облагаеми приходи по трудови правни отношения и за удържаните през годината налог и наложителни осигурителни вноски.

За да улесни подаването на справките, Национална агенция за приходите дава на уеб страницата си потребителско приложение .

Работодателите могат да видят заявените от тях данни посредством две електронни услуги , налични с личен идентификационен код /ПИК/ и дипломиран електронен автограф /КЕП/: „ Актуално положение на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината приходи по член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ и за удържаните налог и наложителни осигурителни вноски “ и „ Актуално положение на данните, декларирани със Справката по член 73, алинея 6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината приходи по трудови правни отношения “.

Получените в Национална агенция за приходите данни от предприятията ще бъдат въведени в авансово попълнените данъчни заявления , които ще са налични в Портала за електронни услуги при започване на март.

Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700, съгласно цената на съответния оператор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР