До 27 ноември собствениците на водовземни съоръжения за подземни води

...
До 27 ноември собствениците на водовземни съоръжения за подземни води
Коментари Харесай

Всички кладенци и сондажи трябва да бъдат регистрирани до 27 ноември

До 27 ноември притежателите на водовземни уреди за подземни води са длъжни да ги записват, оповестяват от Министерство на околната среда и водите.
Такса за регистрация на водовземни уреди за лични потребности не се заплаща.
Министерство на околната среда и водите припомня на компаниите и на жителите, притежатели на водовземни уреди за подземни води (кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др.), че до 27 ноември 2020 година могат да записват водовземните уреди, в съответната Басейнова дирекция за ръководство на водите, според условията на § 41 на ПРЗ на ЗИД на Закона за запазване на околната среда (ЗООС).
На регистрация подлежат съществуващи водовземни уреди, в т. ч. кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други, както следва: Съоръжения за лични потребности, употребявани от жителите в бита (чл. 43, алинея 2 от Закона за водите), които до 27.11.2018 година не са вписани в регистрите, според условията на Закона за водите; Съоръжения за икономически цели, употребявани от компаниите, построени до 23 декември 2016 година, които не са вписани в регистрите, според условията на Закона за водите.
Съгласно условията на §41 на Преходни и заключителни разпоредби на ЗИД на Закон за опазване на околната среда, заявките за регистрация на водовземните уреди се дават до 27 ноември 2020 година в Централния офис на Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ (БДДР) - Плевен, по комфортен за заявителя метод: посредством лицензиран пощенски оператор, включително куриерска фирма; персонално, на гишето за административно обслужване е БДДР на адрес: гр. Плевен, ул. „ Чаталджа “ №60, като в този случай наложително се съблюдават рекомендациите и ограниченията за предотвратяване от разпространяване на COVID-19.
Такса за регистрация на водовземни уреди за лични потребности не се заплаща.
За регистрация на водовземни уреди за лични потребности се подава заявление Образец РГ2.
За регистрация на водовземни уреди за икономически цели се подава заявление Образец РС1.
Редът и методът за регистрация на нови водовземни уреди не се трансформира. Водовземни уреди, които не са регистрирани, не могат да бъдат употребени.
Съгласно Наказателния кодекс, построяването на водовземни уреди без позволение, по смисъла на Закона за водите, е закононарушение. При установяването на противозаконни уреди за водовземане от подземни води след 27 ноември 2020 година същите се унищожават за сметка на притежателя им, който носи и наказателна отговорност за това закононарушение.
Подробна информация и Образец РГ2 и Образец РС1 може да намерите на интернет страницата на Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ на адрес:
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР