До 250 пациенти на ден е достигал броят на настанените

...
До 250 пациенти на ден е достигал броят на настанените
Коментари Харесай

До 250 пациенти на ден са лекувани в УМБАЛ „Свети Георги“ в ...

До 250 пациенти дневно е достигал броят на настанените за лекуване от КОВИД-19 в УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив в пиковите етапи на пандемията, оповестиха от там.

През април т.г. по време на т.нар трета вълна те са пролежавали приблизително по 8 денонощия в профилираните звена на болничното заведение, като в това време потокът от нови пациенти за приемане не е бил преустановяван. Единственото решение, с цел да не се озовем в сходна тежка обстановка тази есен, е имунизирането, молят от управлението на най-голямото лечебно заведение в страната.

Ваксинационният кабинет се намира в постройката на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив на бул. „ Пещерско шосе “ №66 и разполага с задоволително количества от всички утвърдени досега в Европейски Съюз ваксини – „ PfizerBioNTech “, „ Moderna “, „ Oxford-AstraZeneca “, „ Janssen-Johnson&Johnson “. С приоритет за слагането на препаратите срещу ковид са възрастни хора над 60 години и лица с съпътстващи хронични болести, изясни епидемиологът доктор Христиана Бацелова. Тя посочи, че в кабинета се одобряват искащи за имунизиране както от Пловдив и региона, по този начин и от цялата страна, като няма условие те да са здравноосигурени.

Ваксинационният кабинет в УМБАЛ „ Свети Георги “ работи в делнични дни от 12.00 до 15.30 часа. В същия времеви откъслек става и записването на телефон 0884 917 216. От началото на акцията в края на предходната година до 1 юни 2021 година в лечебното заведение са сложени 3 716 дози. Най-много от тях са с препарата PfizerBioNTech – 3 068 дози. От „ Moderna “ са приложени 458, а от „ Oxford-AstraZeneca “ и „ Janssen-Johnson&Johnson “ надлежно 175 и 15 дози.

„ Предстои слагане на втори дози на още 152-ма души, има и новозаписали се “, изясни доктор Бацелова. Съветът й към пациентите с съпътстващи болести и преболедувалите КОВИД-19 е да се съветват преди имунизиране с лекуващия си доктор. Добре е да се осведомят и от експерти, занимаващи се с приложение на ваксини. „ Когато са в положително общо положение и нямат противопоказания, може да им се приложи всеки един от четирите утвърдени препарата. Единственото трайно противопоказание е потвърдена алергия към някоя от съставките на избрана ваксина “, акцентира епидемиологът.

Справката на преболедувалите в Пловдивска област сочи, че в пиковите етапи през декември 2020 година и през април 2021 година почти една трета от всички пациенти с КОВИД-19 са постъпвали за лекуване в УМБАЛ „ Свети Георги “, останалите са били разпределяни в други 19 лечебни заведения в града и района.

Общо 7 684 пациенти са минали през Спешното приемно поделение на болничното заведение с КОВИД-19 от началото на пандемията до края на май т.г. За лекуване от ковид в клиничните звена на най-голямото лечебно заведение в страната са били настанени 2 221 души, измежду които и 32 деца до една година. През първата вълна са приети в болница 274 пациенти, а при втората – 841. Най-много приети в болница – 1106 души, е имало при третата вълна. Ежемесечно на първа линия за тях са се грижили мултидисциплинарни екипи на УМБАЛ „ Свети Георги “ от 280 лекари, 325 медицински експерти и 270 здравни асистенти и санитари.

Необходимостта от навреме и качествено лекуване на пациентите с КОВИД-19 наложи отделяне на особено звено – в края на 2020 година в такава конструкция са трансформирани напълно Клиниката по токсикология и Отделението по професионални заболявания в База 1 на бул. „ Васил Априлов “ №15 А, подчертаха от управлението на лечебното заведение. В следствие лечебни кревати са разкрити и в клиниките по нефрология, по ревматология, по педиатрия и по пневмология, както и в Първа хирургия.

Общо леглата за лекуване на пациенти с КОВИД-19 със приблизително протичане на болестта са 302, като в края на март заради спада на заболеваемостта те са редуцирани до 134.

Интензивните кревати са 20 и техният брой няма да се поправя, безапелационни са от управлението на УМБАЛ „ Свети Георги “. Те са оборудвани с нужната инсталация за осъществяване на интензивно лекуване и дихателна реанимация и са ситуирани в Клиниката по инфекциозни заболявания на бул. „ Пещерско шосе “ №66, където се лекуват най-тежките случаи с КОВИД-19.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР