До 25 години затвор и 750 хил. долара глоба -

...
До 25 години затвор и 750 хил. долара глоба -
Коментари Харесай

Ще влезе ли Хънтър Байдън в пандиза?

До 25 години затвор и 750 хиляди $ санкция - пред такова наказване е изправен Хънтър Байдън, синът на американския водач Джо Байдън. След като предишния месец някогашният държавен глава Доналд Тръмп стана първият наказан президент в историята на Съединени американски щати, в този момент Хънтър Байдън се записва в нея като първия наказан наследник на президент в страната.

Във вторник съдът в щата Делауеър реши, че той е отговорен за 3 нарушавания. 12-те правосъдни заседатели гласоподаваха, че е купил незаконно оръжие, до момента в който постоянно е пушил крек.

Сега обаче на 54-годишния президентски наследник ще му се наложи да изчака 120 дни, преди да чуе финалната дума на арбитър Мериелън Норейка. Тя би трябвало да насрочи датата, на която да се произнесе. Норейка пресметна, че това ще се случи 120 дни след осъждането.

Хънтър Байдън е приет за отговорен за нелегално владение на огнестрелно оръжие, предоставяне на погрешна информация във формуляр при покупката и даването на тази информация пред лицензиран търговец на оръжие, виновен да подсигурява, че оръжията се продават единствено на съответно квалифицирани клиенти.

Когато обаче арбитър Норейка произнесе присъдата му, тя ще би трябвало да се съобрази с няколко фактора - това е първо нарушение на Хънтър, в никакъв случай не е бил упрекван за потреблението на оръжие в друго закононарушение и на процедура не е показал принуждение. Освен това е имал противозаконното оръжие за интервал от едвам 11 дни.

Трудно е да се вършат прогнози за крайната дума на съдията, защото нормално сходни случаи не стигат до съд. Синът на Байдън няма да дава показания по заведеното против него дело - причинителите се признават за отговорни и подписват извънсъдебна договорка. Споразумението на Байдън обаче се разпадна предходната година, защото той не си призна, че е взимал опиати, и избра да се даде ход на делото.

На този стадий юристите на обвинения към този момент признаха, че към 2018 година, когато е закупено оръжието, Хънтър Байдън постоянно е пушил крек. Те настояват обаче, че съдът няма доказателства президентският син да е употребявал наркотици в деня, в който е купил револвера.

Според Комисията по наказванията на Съединени американски щати при сходни случаи като този със сина на Байдън нормално виновният е бил изправян пред 15 до 21 месеца затвор за закононарушения, свързани с нелегално приемане, владеене или превозване на огнестрелни оръжия. Тъй като той е обвиняем по 3 обвинявания, правни специалисти считат, че има огромен късмет да лежи в пандиза, само че не за четвърт век, а по-скоро за 1-2 години.

“Никой в страната не е над закона - всеки би трябвало да носи отговорност за дейностите си, даже този обвиняем ”, съобщи специфичният прокурор Дейвид Вайс, който заведе делото против сина на Байдън. Той посочи, че правилото важи в двете направления. По негови думи Хънтър

Байдън не трябва да носи по-голяма отговорност от всеки друг гражданин, наказан за същото закононарушение.

От 2019 до 2023 година единствено 52-ма обвинени са наказани в категория, сходна на тази на Байдън, а 92% са пратени да лежат в пандиза приблизително 15 месеца. Около 8% от отговорните са получили пробация или финансова санкция.

Съдиите обаче постоянно работят по лична преценка. А това може да понижи времето, прекарано в пандиза в светлината на съответните условия, които са неповторими за всеки случай.

Теоретично президентът би могъл да помилва сина си. Още предходната седмица обаче в изявление за Си Би Ес Байдън съобщи, че няма да го направи. Тогава той сподели, че ще одобри присъдата без значение от резултата.

Дори когато Хънтър чуе присъдата си, правосъдното произвеждане евентуално ще продължи, тъй като той ще има опцията да апелира. Тогава евентуално той ще се отбрани с Втората корекция. Тя гласи, че правото на хората да имат и носят оръжие не трябва да бъде отнемано.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР