До 25 август всички абитуриенти, положили успешно държавен зрелостен изпит

...
До 25 август всички абитуриенти, положили успешно държавен зрелостен изпит
Коментари Харесай

Напомняне от НАП: Абитуриентите да си внесат здравните вноски

До 25 август всички зрелостници, положили сполучливо държавен зрелостен изпит през 2022 година, би трябвало да заявяват и платят сами здравните си вноски за юли. Това припомнят от Национална агенция за приходите.

Учениците, приключили междинното си обучение, би трябвало да се обезпечават сами, до момента в който станат студенти в постоянна форма на образование или стартират работа на трудов контракт, разясни специалистът. За сметка на държавния бюджет са здравно обезпечени учениците, навършили 18-годишна възраст, до довеждане докрай на междинното си обучение и студентите - постоянно образование до навършване на 26-годишна възраст. В интервала, в който те не попадат в нито една от двете категории - възпитаници или студенти, следва сами да заплащат вноските си за здравно обезпечаване, които са в размер на 28.40 лв. на месец.

За задачата зрелостниците би трябвало да подадат декларация в офис на Национална агенция за приходите, по пощата с противоположна квитанция или посредством електронната услуга на приходната организация " Приемане на декларация пример № 7 " Данни за пораждане на обвързване за внасяне на здравноосигурителни вноски “, налична с Персонален идентификационен код или КЕП.

В декларацията зрелостниците би трябвало да посочат началната дата, от която стартират да се обезпечават за своя сметка, като тази година тя е 1 юли.

Зрелостниците могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус, както и да ревизират интервалите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите, която е със свободен достъп в Портала на Национална агенция за приходите. Допуснати повече от три неплатени вноски за последните три години водят до спиране на здравните права.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР