До 22 март, с часове за прегледи от 8:00 до

...
До 22 март, с часове за прегледи от 8:00 до
Коментари Харесай

Отворени врати: Инициатива за борба с туберкулозата в УМБАЛ “Свети Георги“ – Пловдив

До 22 март , с часове за прегледи от 8:00 до 13:00 ч. , започва самодейността „ Отворените порти “ за осведоменост и профилактика на туберкулозата в УМБАЛ “Свети Георги ” в Пловдив. Това оповестяват от пресцентъра на лечебното заведение.

Отделението по фтизиатрия към болничното заведение провежда безвъзмездни прегледи във връзка „ Световния ден за битка с туберкулозата “ . А при случай на пациенти със подозрения за болестта ще се проведат спомагателни проучвания.

„ Туберкулозата продължава да бъде сериозен проблем за публичното здраве, до момента в който се усилват световните старания за нейната предварителна защита и надзор. Въпреки че е предотвратима и лечима, тя към момента е една от водещите аргументи за гибел от заразни болести в света “ , установи началникът на отделението доктор Веселин Давчев.

По информация от 2022 година инфекциозната болест е останала на второ място след COVID-19, със смъртност от 1,3 милиона души . Но броят на заболелите продължава да нараства, като през същата година в света е имало почти 10,6 милиона случая, наранени хора от всички възрастови групи и публични сфери.

По данни на „ Световната здравна организация “ мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) остава опасност за публичното здраве , като единствено към 40% от инфектираните получават достъп до лекуване. Въпреки това световните старания за битка със болестта са избавили към 75 милиона живота от 2000 година насам.

Целта на самодейността е да се даде опция на всеки да получи достъп до здравни услуги и да се увеличи публичната информираност за туберкулозата и методите за попречване и лекуване на болестта.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР