До 2100 г. Земята може да се затопли с 15%

...
До 2100 г. Земята може да се затопли с 15%
Коментари Харесай

Лош сценарий: До края на века ще се затопли повече от очакваното

До 2100 година Земята може да се затопли с 15% повече от най-лошите досегашни прогнози на специалисти от Организация на обединените нации, настояват климатолози от института „ Карнеги “ в Станфордския университет, предава БГНЕС.

Патрик Браун и Кен Калдейра споделят в проучването, оповестено в „ Нейчър “, че най-песимистичните модели плануват нарастване на излъчванията на парникови газове през целия век и нарастване на междинната температура с 3,2 – 5,9 градуса до 2100 година по отношение на прединдустриалния интервал.

Изследването вкарва в моделите данни за слънчевата сила, която се гълтам или отразява от Земята. На базата на получените резултати се пресмята, че стоплянето ще е с 0,5 градуса по Целзий по-високо от съответния модел на Междуправителствената група. Ако излъчванията на газове с парников резултат продължат да са в същите количества, има 93% възможност, стоплянето да надвиши 4 градуса до края на века.

През 2014 година междуправителствена група специалисти по климата разгласява няколко вероятни сюжета за световното стопляне в края на 21 в. вследствие на излъчванията парникови газове.

В предходните калкулации, възможност за стопляне на 4% е доста по-слаба, прецизира Калдейра в официално съобщение. На този стадий температурата на Земята се е повишила с 1 градус съгласно учените. По-малко от един градус стопляне е било задоволително да провокира повече поройни дъждове, размразяване на полярната шапка, повишение на киселинността и равнището на океаните, предизвестяват учените.

Вече сме по-сигурни по отношение на бъдещето на климата, само че неприятната вест е, че ще е по-топло в сравнение с мислехме “, разяснява професорът по метеорология от английския университет в Ридинг Уилям Колинс.

Негови сътрудници предизвестяват, че не трябва да се избързва с изводите, преди да бъдат оценени всички вероятни доказателства за тези изказвания. Други се пробват да проявят оптимизъм за бъдещето на климата, надявайки се, че в известна степен то зависи от напъните на света в битката с световното стопляне. Парижкото съглашение за климата, намаляването на нездравословните излъчвания от промишлените предприятия, дейности на градове и страни по света за понижаване на парниковите газове, може да оказват помощ за предотвратяването на катастрофичните сюжети.

Парижкото съглашение от 2015 година планува да се ограничи повишението на междинната температура на Земята под 2 градуса по Целзий по отношение на равнището преди индустриалната гражданска война. В същото време президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да извади Съединени американски щати от реши съглашението за климата и да насърчи потреблението на един от най-големите замърсители - изкопаеми горива.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР