До 21 юли 2019 г. българските военноморски сили провеждат националното

...
До 21 юли 2019 г. българските военноморски сили провеждат националното
Коментари Харесай

Започна националното военноморско учение с международно участие Бриз 2019

До 21 юли 2019 година българските военноморски сили организират националното обучение „ Бриз 2019”, отворено за присъединяване на Военноморски сили от страни-членки на НАТО (от Плана на Българската войска за 2019 г). Учението се организира в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в региони, които са оповестени навреме.

Българските Военноморски сили ще вземат участие с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 900 души персонален състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Щаба за консолидиране на силите на НАТО в Република България, Военномедицинска академия, Военна академия „ Г.С.Раковски”.

В учението „ Бриз 2019” ще вземат присъединяване: Военноморски сили на Албания с щабни офицери; Военноморски сили на Белгия с група за проучване на плитководни региони (Very Shallow Waters (VSW) team); Военноморски сили на Гърция с патрулен катер „ GRIGOROPOULOS” и щабни офицери; Военноморски сили на Италия с мобилен център за надзор на морския трафик; Военноморски сили на Полша с щабни офицери; Военноморски сили на Румъния с щабни офицери; Военноморски сили на Съединени американски щати с 3 самолета от патрулната авиация P-8 “POSEIDON”;ВМС на Турция с щабни офицери. В учението вземат участие и двете непрекъснати групи кораби на НАТО от Силите за отговор на Алианса – Втората непрекъсната група кораби на НАТО (SNMG2) с три кораба: канадската фрегата „ TORONTO”; румънската фрегата „ REGELE FERDINAND”; турската фрегата „ TURGUTREIS” и Втората непрекъсната група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG2) с четири кораба: италианския помощен транспортен съд “VEZUVIO”; румънския базов миночистач „ DIMITRIE NICOLESCU”; турския минен ловджия „ ENEZ”; френския минен ловджия „ ORION”. Основната цел на учението е да се увеличи оперативната съгласуемост и взаимоотношението сред Военноморски сили на участващите в учението страни посредством отработване присъединяване им в интервенция за морска сигурност в отговор на рецесия, както и да се сертифицира транспортен съд на българските Военноморски сили – базов миночистач „ Шквал” според методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Офицер, провеждащ учението и шеф на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на Военноморски сили. Началник на Щаба на управлението на учението е капитан І сан Камен Кукуров – шеф на Щаба на Военноморски сили. Командир на многонационалното корабно оперативно съединяване е флотилен адмирал Мален Чубенков – пълководец на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

По време на учението „ Бриз 2019” се организира интервенция за морска сигурност в отговор на рецесия. Фактическите дейности се организират при следните стадии – предварителна подготовка (разкриване щаб за надзор на учението /EXCON/, идване на задграничните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и финален етап(дискусия, анализ и разпускане на съединението).

В програмата на учението са включени спортни и протоколни мероприятия: На 14 юли /неделя/ 2019 година от 9.00 ч. до 14.00 ч. ще се проведат обичайните спортни мероприятия като надпревари по волейбол в спортната зала „ Христо Борисов” на стадион Черно море; по плуване в басейн „ Приморски” и изтегляне на въже на Морска гара Варна. От 15.00 ч. до 19.00 ч. задграничните военни кораби, основани на пристанище Варна, ще бъдат отворени за посещаване от жителите и гостите на града. На 15 юли /понеделник/ 2019 година командирите на задграничните кораби ще се срещнат с регионалния шеф на област Варна и с кмета на Варна.

От 13.30 ч. е конференцията на командирите на задгранични групи и кораби в Юнашкия салон. На 19 юли /петък/ 2019 година от 09.00 до 14.00 часа, от борда на фрегата „ Верни”, гостите и представителите на медиите ще имат опция да следят разнообразни епизоди от учението на море и на брега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР