До 2050 година може да се стопят до 65% от

...
До 2050 година може да се стопят до 65% от
Коментари Харесай

Алпите ще изгубят 65 % от ледниците си до 2050 година

До 2050 година може да се стопят до 65% от всички ледени формирания в Алпите.

Процесът към този момент е необратим.

" В резултат на стоплянето на планетата доникъде на века, районът на Алпите ще загуби към 34% от сегашната си ледена маса и даже в случай че продължаващото през последните десетилетия размразяване спре по знамение, наклонността на размразяване ще се резервира ", сочат резултатите от последното проучване на учени от Университета в Лозана, заяви телевизия N1, цитира БГНЕС.

Компютърните прогнози, акцентират учените, демонстрират, че загубата на ледници всъщност може да бъде по-голяма и, че в случай че се съблюдават променливите на стопляне единствено през последните 10 години, до 2050 година може да се стопят до 65% от всички ледени формирания в Алпите.

С помощта на ИИ и нови логаритми, швейцарските учени са основали модел, който проучва по-кратък интервал от време и демонстрира с по-голяма акуратност отрицателните последствия от световното стопляне и топенето на ледените повърхности, което, както се показва, ще усили доста казуса с питейната вода в тази част на европейския континент.

По данни на швейцарския информативен канал SWI междинната температура в тази страна се е повишила, спрямо прединдустриалния интервал, с 2 °С.

На територията на Швейцария има общо 1500 ледника, които са извънредно значими за обезпечаването на задоволителни количества питейна вода. С разтопяването им тази страна ще загуби 57 куб. км вода или 15% от всички ресурси.

Намаленото количество превалявания през зимните месеци, както и ускореното размразяване на алпийските ледници, известни като водната кула на Европа, могат да застрашат доста притока на огромните реки като Рейн, Дунав и река По, които имат по-малък воден дебит през летните месеци. Намаляването на водния потенциал на тези реки към този момент оказва негативно влияние върху селското стопанство, енергийния бранш и европейския речен превоз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР