До 2040 г. над 44 държави ще бъдат изправени пред

...
До 2040 г. над 44 държави ще бъдат изправени пред
Коментари Харесай

До 2040 г.: Над 44 държави застрашени от недостиг на вода

До 2040 година над 44 страни ще бъдат изправени пред сериозен дефицит на вода. Средиземноморските страни принадлежат към районите на планетата с най-голям риск от засушаване. Европа към този момент е изправена пред най-дългия интервал на засушаване през последните 500 години. Това сочи разбор на проф. доктор Янис Маниатис и докторанти, основан на данни на Института за стопански проучвания.

Потреблението на вода в селскостопанския бранш се дефинира освен от загубите при напояване, само че и от преработката на продуктите. Сиренето е преди всичко в класацията на потребностите от вода с 5605 литра за кг, следват ядките и рибовъдството. Кравефермите и оризопроизводството също са огромни потребители.

Повече от 2,8 милиарда души в 48 страни по света ще се сблъскат с изострен дефицит на вода до 2025 година До средата на века броят им може да доближи 7 милиарда. Гърция принадлежи към страните с максимален отпечатък от потреблението на вода - 2389 кубика на година.

Статистиката разкрива още, че следи сериозен спад на производството на електрическа енергия в двата най-важни източника на нисковъглеродни излъчвания - водната сила (-20%) и нуклеарната сила (-12%) спрямо 2021 година

Едно от обнадеждаващите неща в енергийната обстановка е, че сумата от вятърните и фотоволтаичните елементи към този момент надвишава 10% от международното произвеждане на електрическа енергия (по данни за 2021 г.). Китай, Съединените щати, Япония и Германия са страните с най-голямо произвеждане в международен мащаб. В Европа Англия и Дания също се открояват - въпреки и много по-надолу.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР