До 2035 г. Русия може съществено да увеличи присъствието си

...
До 2035 г. Русия може съществено да увеличи присъствието си
Коментари Харесай

Москва може да поръча още ядрени ледоразбивачи

До 2035 година Русия може значително да усили наличието си в Арктическия район. Тази есен държавното управление ще прегледа новата редакция на програмата си за развиване на Арктика, готова от Министерството на икономическото развиване, оповестяват съветски медии. В документа са планувани действия в раздела "Строителство на атомни ледоразбивачи ". Започнало е построяването на три атомни ледоразбивача, само че техният брой може да бъде повишен.

От Министерство на индустрията и търговията оповестиха, че потребността от атомни ледоразбивачи до 2035 година се прави оценка на осем бройки. Сега в Русия се експлоатират четири такива съда. В "Балтийски цех - Съдостроене " към този момент стартира строителството на три универсални ледоразбивача по план 22220. Освен това, до края на 2017 година ще завърши създаването на техническия план на нуклеарния ледоразбивач "Лидер ". До 2035 година, като се вземе поради извеждането от употреба на три атомни ледоразбивача, съгласно "Росатом " има потребност от още два съда по план 22220. В вероятност е допустимо строителството на още до три ледоразбивача "Лидер ".

Проектът 10510 "Лидер " е перспективен нов вид съветски атомни ледоразбивачи, чиято съществена задача е обезпечаване на денонощна навигация по Северния морски път и осъществяване на експедиции в Арктика. Примерната стойност на един съд е близо 70 милиарда рубли (почти 1 милиард евро). А цената на универсалните ледоразбивачи от план 22220 се прави оценка на 47 милиарда рубли.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР