До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци,

...
До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци,
Коментари Харесай

До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци

До 2035 година България би трябвало да рециклира 65 % боклуци, да оползотворява, в това число с изгаряне 25 на 100, а единствено 10 % да депонира. Това сподели служебният заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева в границите на чуване във Временната парламентарна комисия по проверката за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходването на средствата от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, сдружения с повече от 50 на 100 държавно и общинско присъединяване на локалните управляващи през последните пет години.

По време на съвещанието беше обсъждана обстановката с плана за инсенератор за изгаряне на RDF в София.

В момента в страната се депонират към 65 % от генерираните боклуци. Колева сподели още, че към настояща дата в България има три циментови завода, които изгарят RDF, такава активност прави и " Топлофикация " Сливен. Годишният потенциал на тези съоръжения е 354 000 тона, а с цел да реализираме амбициозната цел, до края на 2035 година би трябвало да горим 750 000 тона годишно, означи Колева и добави, че това са 25 % от генерираните боклуци в страната.

Тя изясни, че на среща в Министерство на околната среда и водите с българската циментова промишленост са били разисквани опциите да се гори приоритенто български RDF, който се генерира от общините, а не да се внася подобен.

Притесненията на сдруженията са, че нашият RDF не дава отговор на качеството, от което имат потребност. С оглед на това всеки един от циментовите фабрики се е заел да показа информация за характерностите, на които следва да дава отговор RDF-горивото, генерирано от общините, с цел да може да се създадат вложения и старания за привеждането на техните съоръжения за основаване на този тип гориво да дават отговор на условията на циментовите фабрики, уточни още Колева.

По отношение на плана за инсенератор на Столична община, Колева сподели, че ръководещият орган на ОПОС не е взел решението да бъде финансиран този план, а то е взето от Европейската комисия /ЕК/. Европейска комисия е одобрила финансирането на първите две етапи на плана с оглед и на осъществяването на последната фаза - а точно построяването на инсенератор за произвеждане на RDF-гориво от боклуци.

Тя разяснява още, че следят не избързване на възлагането на този план от страна на Столична община, а в противен случай - забавянето му. По думите и е имало подготвеност публичната поръчка за него да се разгласи още през 2019 година, а се утвърждава едвам в този момент - януари 2021 година От страна на ръководещия орган има установени проблеми и опасности точно предвид на закъсняването от първичния график и неизпълнението на този план, само че това е от позиция на финансирането по ОПОС, установи тя.

Ако не бъде построен този цех в периода, който е очакван по плана - декември 2023 година, каквото не е финансирано по програмата, ще си остане за сметка на възложителя, разяснява още Колева и добави, че другият вид е, в случай че изобщо не стартира осъществяването на плана - да върнем 90 млн. евро на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР