До 2030 година 75% от 5G базовите станции ще бъдат

...
Коментари Харесай

Изследователи: 5G-Advanced идва през 2025 г.


До 2030 година 75% от 5G базовите станции ще бъдат надградени за 5G-Advanced връзки (снимка: CC0 Public Domain)

Около 75% от 5G базовите станции ще бъдат надградени до 5G-Advanced до 2030 година, пет години след предстоящото комерсиално стартиране на технологията, съгласно отчет на световната компания за софтуерни разбори ABI Research.

3GPP утвърди пакета „ Release-18 “ през декември 2021 година, отбелязвайки формалния старт на 5G-Advanced. Сега ABI Research чака, че 5G-Advanced ще донесе нови усъвършенствания на опциите на мобилните мрежи и ще употребява „ поддръжка, основана на съответни случаи “, с цел да помогне на мобилните оператори в комерсиализацията на 5G, дълготрайното развиване на изкуствения разсъдък (AI) и машинното образование (ML) и спестяването на сила при ръководството на мрежите.

„ При 5G-Advanced приложенията от вида Extended Reality (XR) ще донесат нови парични благоприятни условия както на потребителските пазари – посредством потребление за игри, видео стрийминг и други – по този начин и на корпоративните пазари посредством благоприятни условия като отдалечена работа и виртуално образование ”, споделя Гу Джан, основен анализатор на 5G и мобилните мрежови инфраструктури в ABI Research. „ Друга забележима характерност е AI/ML, която ще стане от значително значение за бъдещите мрежи поради предстоящото бързо повишаване на потреблението ѝ в 5G мрежите и сложността на случаите на потребление “.
още по темата
ABI Research акцентира, че надграждането на 5G мрежовата инфраструктура се чака да бъде по-бързо на „ потребителския “ пазар, в сравнение с при предприятията. 5G-Advanced устройствата бързо ще набират известност към 2024 до 2026 година, в ранния стадий на комерсиалното стартиране на технологията. По това време устройствата ще се разпространяват по-агресивно, в сравнение с ще се разпростира съответната мрежова инфраструктура, предвижда компанията.

„ Комерсиалното пускане на 5G-Advanced ще отнеме две или три години, само че конкуренцията към този момент е започнала”, показва Джан. „ Като вземем за образец развиването на AI/ML, индустриални водачи като Ericson, Huawei, Nokia, ZTE и Qualcomm изпробваха своите решения с мобилни оператори по целия свят. Текущото развиване в тази област ще продължи да носи усъвършенствания на пропускателната дарба, мрежовото покритие, пестенето на сила, откриването на аномалии и т.н.”

Анализаторите споделят още, че въздействието върху локалната стопанска система от страна на телекомуникационните играчи ще бъде по-значително от преди. Тази наклонност ще продължи с 5G-Advanced и по-нататък. „ Мрежовите оператори и доставчиците би трябвало да са покрай регулаторите и да подсигуряват, че всички участващи страни порастват дружно “, заключи Джан.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР