До 2030 г. ЕС ще се нуждае от повече от

...
До 2030 г. ЕС ще се нуждае от повече от
Коментари Харесай

Новата професия, която се учи за месец и може да носи 3000 лева месечен доход

До 2030 година Европейски Съюз ще се нуждае от повече от 1 милион слънчеви експерти, с цел да реализира *по-високите си цели за възобновима сила. Очакванията са към 80% от тези работни места да бъдат в инсталационни функции - област, в която фирмите към този момент се борят да намерят чиновници. А самата надпревара за фрагменти се показва в относително ниски условия за умения, високи заплати и положителни условия на труд.

Последният отчет на Асоциацията SolarPower Europe сочи, че единствено през 2022 година заетостта във фотоволтаичната промишленост в Европейски Съюз се е нараснала с почти 30% до към 600 000 работни места. На фона на разрастваща се демографска рецесия упованията са в напълно близко бъдеще да се усети голяма липса на чиновници в тази област.

" ВЕИ промишлеността в България също усеща сериозен апетит за фрагменти. Аз имам вяра, че страната ни има капацитета да сътвори няколко десетки хиляди работни места в тази промишленост ", разяснява пред money.bg Никола Газдов, ръководител на управителния съвет на Асоциацията за произвеждане, предпазване и търговия на електрическа енергия. По думите му капацитетът на бранша е в него да има 30-40 хиляди заети души.
 Снимка 615503
Източник:

Базовите умения

за другите видове активност могат да се натрупат единствено за няколко седмици, а по-късно практиката оказва помощ тези умения да се развият.

" Най-добри шансове за реализация в бранша имат хората с електротехническо обучение, даже то да е на равнище колеж или професионална гимназия. Като цяло обаче специфични умения, с цел да станеш слънчев експерт, не са нужни ", изясни Никола Газдов.

Така да вземем за пример, хора от строителния отрасъл могат с доста дребна преквалификация да стартират незабавно работа във фотоволтаичната промишленост.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

" Училище " за слънчеви експерти

В интернет могат да бъдат открити разнообразни курсове за придобиване на квалификацията " Соларен експерт ". Те са с дълготрайност от към 4 седмици, а цените им са от порядъка на 1200 лева, като при записване на повече курсанти цената пада до към 860 лева на човек. За да преминат подобен курс, хората би трябвало да имат приблизително обучение, само че не е нужно то да е особено.

" Обучението минава през 4 модула. Три от тях са онлайн, имаме и един модул, който е практическа част на терен, който лишава 5 дни ", описа Ивайло Стефанов от компания " Интер Солар Груп ", която провежда разнообразни курсове за слънчеви експерти.

" Курсът дава едни базисни умения и познания в границите на четири седмици, през които няма по какъв начин да станеш мега експерт, само че е добра база ", изясни Ивайло Стефанов.
 Снимка 615505
Източник:

Неговите наблюдения сочат, че преди да се ориентират към сходен курс множеството хора са се занимавали с слагането на климатици, строителни съоръжения, друга част от тях са били строители, които изграждали обекти вид еднофамилни къщи, а третата група са електричари. Много малко от тези хора (около 5%) са били водачи на камиони, продавачи или пък икономисти.

Важно е да отбележим, че доста от фирмите в бранша оферират сами да обучат бъдещите си чиновници.

Стандартната ставка е от порядъка сред 8 и 15 евро на час

за работа отвън страната. Голяма част от плановете, по които работят българските компании, се осъществят точно отвън страната. Това значи, че се постанова чиновниците им да отсъстват от домовете си по няколко месеца.

" За това време те изкарват повече пари, в сравнение с за две години работа в България ", уточни Никола Газдов.

В страната пазарът е много конкурентен, тъй че и у нас има напън за ценовото нарастване на заплатите.

Наблюденията на Ивайло Стефанов сочат, че заплатите в страната са от порядъка на 3000 лева месечно.

" Конкуренцията евентуално ще докара до равнене на ставките на най-добре плащащите компании ", означи Никола Газдов.
 Снимка 615507
Източник:

Една от рецензиите към тази промишленост,

е че основава краткотрайни работни места - единствено при построяването на даден план.

" Ако се строи жилищен блок или хале, това основава очевидно претовареност в строителния отрасъл, само че когато постройката се построи остават доста по-малко на брой хора, които не дават отговор за градивната част, т.ест. сходствата със строителния бранш, който е доста значим за българската стопанска система са доста. Разликата, е че български компании са доста съперници и отвън страната ", разяснява още Никола Газдов. Като акцентира, че българските строители са измежду водачите в този бранш от средата на предишното десетилетие. По думите му през последното десетилетие компании като Sunotec, Hec global, SolarPro, Smart Solar, Hec Solar и PV Consult са построили общо над 20 хиляди МВ слънчеви мощ в България и по света.

*Съгласно своята самодейност REPowerEU Европейски Съюз има за цел да удвои слънчевия потенциал до 320 GW до 2025 година и да конфигурира 600 GW до 2030 година Вятърният потенциал би трябвало да се удвои до над 500 GW, което оказва спомагателен напън върху пазара на труда.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР