До 2027 година ще пътуваме с влак между София и

...
До 2027 година ще пътуваме с влак между София и
Коментари Харесай

Инж. Красимир Папукчийски: До 2027 г. ще пътуваме с влак между София и Скопие

До 2027 година ще пътуваме с трен сред София и Скопие, а след 2030-та ще можем да вървим и на море в Албания, тъй като транспортен кулоар нр. Осем ще бъде построен, сподели пред публицисти през днешния ден инж. Красимир Папукчийски, общоприет шеф на Директива за птиците " НКЖИ ".

Днес за пръв път се състоя тристранна среща на високо ниво с представители на Националната компания " Железопътна инфраструктура ", " Македонски железници - Инфраструктура " и " Албански железници ", на която се разиска построяването на транспортния кулоар нр. Осем.

В нея са взели участие генералният шеф на Директива за птиците " НКЖИ " инж. Красимир Папукчийски, генералният шеф на " Македонски железници " - Хари Локвенец, и Ани Дирмиши, изпълнителен шеф на " Албански железници ". Беше подписано съглашение за съдействие за основаване на общоведомствена група. Такава група България има със Република Северна Македония /РСМ/, която работи по плана за тунела на Девебаир, който ще е връзката сред граничните гари. Говорим за Паневропейски кулоар, който да отговоря на европейските условия, с цел да може да се употребява от всички оператори на железопътната инфраструктура, а в България има 12 такива оператора, сподели Папукчийски. В Република Северна Македония и в Албания също се чака да се явят частни превозвачи.

По неговите думи, дейностите по коридора много са напреднали, остава да се разиска един сектор сред РСМ и Албания наоколо до Охридското езеро, където ЮНЕСКО не позволява строителство. Следващия месец се чака трасето да бъде изчистено, и през септември ще има нова среща на трите железопътни организации в Албания за работа по техническите спецификации на кулоар Осем.

Дължината на транспортния кулоар Осем е към 500 километра. Българската част е София - Перник, Радомир - Гюешево, където ние към този момент сме с крайна разработка на сектора Радомир - Гюешево, със период на осъществяване 2027 година. Тогава би трябвало да е подготвен и секторът на Северна Македония до България. На наша територия има за създаване 101 километра. Северна Македония има реализатори от Скопие до Крива Паланка, като сега има конкурс за реализатор от Крива Паланка до Девебаир. Тунелът при Девебаир ще се строи взаимно от двете страни, повтори Красимир Папукчийски. Теренът на нашата територия е доста тежък - с три тунела и 20 моста, с цел да се преодолява надморска височина, която генерираше надолнище от 31 промила. Сега се гони по-малък надолнище - от 13 промила, което е според европейските условия, уточни Папукчийски.

В трите страни са построени към 150 километра от железопътната връзка. РСМ и Албания са обезпечили заеми за плана, а България разчита на финансиране от механизма на Европейски Съюз " Свързана Европа ". За построяването на нашата част от пътя са нужни 1.2 милиарда евро, сподели Красимир Папукчийски. Само за сектора от Крива Паланка до Девебаир, където теренът също е доста комплициран, са нужни 500 млн. евро, добави той.

Чисто професионално сред трите администрации няма никакво напрежение - ние, като сътрудници железничари се разбираме, политическото напрежение не оказва въздействие на работата и се надяваме да стигнем до верния край, съобщи Красимир Папукчийски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР