До 2027 г. трябва да бъдат изпълнени оперативните програми за

...
До 2027 г. трябва да бъдат изпълнени оперативните програми за
Коментари Харесай

Гвоздейков: Високоскоростният транспорт да заработи до 2027 година

До 2027 година би трябвало да бъдат изпълнени оперативните стратегии за високоскоростен превоз , разяснява през днешния ден пред NOVA служебният министър на превоза Георги Гвоздейков.

По негови думи се планува трен София-Бургас  със скорост до 160 км/ч., което ще разреши прекосяването през дистанцията от 360 км. за 3 часа. Трябва да се питат проектантите за какво е заложена оптималната скорост от 160 км/ч., уточни министърът, като удостоверява, че машините могат да поддържат по-висока скорост., които дойдоха неотдавна, могат да се придвижват до 200 км/ч.

Мисля, че ще покрием всички европейски критерии - ще достигнем едно положително качество на железопътния превоз, твърди той.

Има заложена Национална транспортна скица, с цел да има естествена съгласуваност на градовете , като министерството на превоза има ангажимент да подреди тази скица, съобщи още Георги Гвоздейков. На въпроса дали има идея за съгласуваност сред градовете, без прикачване в столицата, транспортният министър уточни, че това е също ангажимент на общините да реализират свързаността. Според него схемата към този момент не работи дейно.

Държавата дотира част от линиите, би трябвало да се поеме самодейност сред общините и сред оператора, счита той, като припомня, че преди към три седмици беше подписан контракт с швейцарска компания със цех в Полша за, като съгласно него е допустимо приемането на още 3.

Едва ли  ще спомогне за вандализма във влаковете, счита Гвоздейков, като показва, че колкото и камери да сложим във влаковете, до момента в който не разберем, че би трябвало да пазим това, което имаме, като европейци и като мислещи хора, няма да реализираме тази цел - влаковете да останат в положително положение.
 Гвоздейков свежда до най-малко закъсненията на влаковете
Гвоздейков свежда до най-малко закъсненията на влаковете

Новата организация на придвижването по бул. Витоша не е чак подобен проблем

За самодейността за за електрически автомобили министърът удостовери, че са планувани средства от европейски фондове в размер на 42 млн. за създаване на станции на територията на страната, както и към 49 млн. за зарядната инфраструктура в пристанищата за публичен превоз.

На въпроси за стратегиите в чужбина, свързани с държавно подкрепяне за закупуване на нови коли от жителите , като  или стратегиите в Италия и Сърбия - Георги Гвоздейков разяснява само, че е стартират спор на тази тематика. Налагането на налог при импорт на остарял автомобил, както и стратегия за подкрепяне на закупуването на коли - това е единствено концепция към момента, твърди той.

За летищата в Бургас и във Варна министърът съобщи, че те са отдадени на концесия и когато има нарушаване на концесионния контракт, се постановат наказания. Графикът е изработен, сезонът е открит, полетите си вървят, удостовери той.

По въпроса за ремонта на Дунав мост 2 Гвоздейков изяви очаквания, че в бъдеще ще имаме по-добра съгласуваност с Румъния. Според него би трябвало да има най-малко още 2 моста на Дунава.

Допълнително, откакто Георги Гвоздейков взе решение да остане на позицията си, макар, той остава безапелационен, че " сега, когато трябваше да взема това решение, трябваше да се реши кое е по-добро за страната, изложил съм своите претекстове. Това беше моето решение тогава, дали е вярно - времето ще покаже. "

Като умозаключение, за опцията за влизането на България и в сухопътен Шенген Гвоздейков разяснява: " Конкретно нищо не мога да кажа, само че всички знаем, че най-голямата цел е тази. Задръстванията по гръцката и румънската граница са безусловно неприемливи. "
 Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 година
Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 година

Засилват външните граници със чиновници на Фронтекс
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР