До 2026 г. трябва да бъдат обновени трите регионални STEM

...
До 2026 г. трябва да бъдат обновени трите регионални STEM
Коментари Харесай

До 2026 г. обновяват 3 центъра за обучение на учители и ученици в страната

До 2026 година би трябвало да бъдат актуализирани трите районни STEM центъра за образование на учители и възпитаници в Ястребино, Ковачевци и гр. Хисаря. Това стана ясно по време на парламентарния надзор през днешния ден от изявление на министъра на образованието Николай Денков.

“Националният STEM център ще бъде главният снабдител на професионално развитиеза учителите в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката. Той ще координира, подкрепя и съветва построяването и развиването на STEM среда във всяко българско учебно заведение ”, изясни Денков

“Националният STEM център ще бъде ситуиран на територията на образователния център на МОН, който употребява парцел държавна благосъстоятелност в София, покрай “Парк хотел Москва ”. На мястото ще бъде построена напълно нова постройка. Тя ще е а повърхност 3600 кв. м. В нея ще бъдат ситуирани лабораториите и залите за образование. Към нея ще се направи топла връзка към работилница и продтранство за надпревари, олимпиади и научни панаири, както и споделено работно пространство от към 700 м. ”, акцентира той.

“В допълнение към националния STEM центъра, се основават 3 районни. Те ще подкрепят националния, като обезпечават условия за образуване и осъществяване на конгреси, конференции, семинари, пленери и образование на учители, педагогичен експерти и други, както и за подготовка на деца и възпитаници за олимпиади, надпревари, състезания и други Те ще бъдат построени върху към този момент съществуващите училищен бази - в Ястребино, в Ковачевци и в гр. Хисаря. За цялостното възстанояване и ремонт на трите са заложени 20,4 млн. лева в Националния проект за възобновяване и резистентност. В проекта е планувано материалната база в STEM центровете да се обнови най-късно до 2026 година ”, продължи министърът.

“Целта на тази реорганизация е да се основат научно-изследователски пространства, където да се организира образование посредством разнородни методически форми. В центровете ще се обособят разнообразни типове пространства, зали за подготвени по STEM, включващи интерактивен дисплен, портативен компютър, таблет, шитокоъгълна уеб камера с висока разграничителна дарба, мобилни лаборатории по естествени науки и зелени технологии, роботика и кибер-физчни системи, математика, информатика и така нататък Ключов детайл от концепцията за районните STEM центрове е организирането на образования през летните ваканции ”, сподели още Денков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР