До 2026 г. най-малко на всеки 60 километра в ЕС

...
До 2026 г. най-малко на всеки 60 километра в ЕС
Коментари Харесай

Зарядни станции за електромобили в ЕС – на всеки 60 км

До 2026 година минимум на всеки 60 километра в Европейски Съюз би трябвало да има зарядни устройства с потребна мощ най-малко 400 киловата за коли с различно гориво.

Това гласи краткотрайно съглашение, реализирано нощес сред Европейския парламент и шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз. То актуализира европейскитге правила за инфраструктурата за различни горива и слага минимални наложителни цели. Страните членки би трябвало да показват национални проекти за постигането им.

Зарядните станции ще бъдат ситуирани по пътищата на транспортната мрежа TEN-T. До 2028 година инсталациите би трябвало да засилят потребната си мощ най-малко до 600 киловата.

За камиони и рейсове би трябвало да има такива съоръжения най-малко на 120 километра. Те би трябвало да бъдат ситуирани по половината от основните пътища в Европейски Съюз 2028 година и да имат потребна мощ от 1400 до 2800 киловата според от пътя.

Отделно от 2028 г нататък се планува да има по две зарядни станции за камиони на сигурни и безвредни паркоместа.

За всички случаи се плануват дерогации за отдалечени региони, острови и пътища с дребен трафик.

Преговарящите се схванаха също по този начин до 2031 година минимум на 200 километра да има водородни зарядни станции по пътищата на TEN-T.

Ползвателите на коли с различно гориво би трябвало да могат да заплащат елементарно на зарядните съоръжения с банкови карти, безконтактни устройства, а в избрани случаи да употребяват и QR кодове.

Цената на различното гориво би трябвало да бъде показана на киловатчас, на минута/сесия или на кг. Тя би трябвало да бъде рационално, елементарно и ясно сравнима, транспарантна и недискриминираща.

До 2027 година Европейската комисия би трябвало да сътвори база данни за различните горива.

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено от Комитета на непрекъснатите представители към Съвета (КОРЕПЕР) и Комисията по превоз и туризъм в Европейския парламент. След това следва утвърждение от целия Парламент и от страните членки (Съвета).
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР