До 2025 - година по-рано от предвиденото, България да закрие

...
До 2025 - година по-рано от предвиденото, България да закрие
Коментари Харесай

До края на тази година България ще закрие домовете за деца

До 2025 - година по-рано от плануваното, България да закрие домовете си за деца - тази своя цел разгласи обществената министърка Иванка Шалапатова.

" С приемането на Визията за деинституционализацията България съобщи ясно, че до 2025 година ще закрие всички профилирани институции. Това са така наречен домове " Майка и дете ", след това бяха наречени Домове за медико-социални грижи за деца. Има към момента четири институции с под 200 деца – в Кърджали, Варна, Стара Загора и в Плевен. Ние ще изпреварим заложената цел за тяхното закриване с една година ", сподели Шалапатова в изявление за Българска телеграфна агенция.
Тя споделя, че при встъпването ѝ в служба като министър е открила, че няма задоволителна подготовка за закриването на последните профилирани институции, по тази причина подхванала цялостна готовност. Първо била основана работна група от специалисти, взели участие в процеса на деинституционализация до момента.
" В края на тази година, през декември, планираме да организираме специфична гала, на която алегорично ще изгасим осветлението на последния дом. По този метод България ще може да означи края на една историческа ера, в която деца са се отглеждали групово в институции ", показва министърката.

Тя разказва няколко стъпки за закриването на един подобен дом. На първо място стопира настаняването на нови деца, на второ - задълбочена оценка на потребностите на детето, включително за съхранените връзки с родственици. Третата стъпка е разработване на проект за грижа на детето отвън дома.
" Трябва да се види дали е допустимо грижата да се поеме от родното семейство, в случай че не – да се откри приемно семейство, а като финален вид – в център за настаняване от фамилен вид. В дома в Кърджали към този момент беше спряно приемането на нови деца. През декември м.г. са изведени две деца – едното в приемно семейство, другото е интегрирано в биологичното си семейство. На 8 януари трето дете е изведено, тъй като към този момент ще живее със своите осиновители ", споделя Шалапатова.
Целта е освен децата да бъдат изведени от домовете, а да намерят подкрепящо семейство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР