До 2025 г. се очаква военноморските сили да придобият две

...
До 2025 г. се очаква военноморските сили да придобият две
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов: До 2025 г. се очаква ВМС да придобият две нови фрегати

До 2025 година се чака военноморските сили да придобият две нови фрегати. Това сподели началникът на защитата адмирал Емил Евтимов пред Българска национална телевизия. Според него договорката на стойност под един милиард е невиждана по повод цена-продукт.

Първите две двойки испански изтребители, които ще вземат участие в взаимната защита въздушното пространство на България, идват през днешния ден у нас, добави още адмиралът. На базата в " Граф Игнатиево " към този момент има към 150 военнослужещи от Испания.

Той подсети, че това не е първият случай на взаимен еър полисинг за България. Вече сме употребили сходна помощ от Съединени американски щати. Сега за първи път ще охраняваме въздушното ни пространство дружно с военни елементи от Испания.

Български и испански изтребители ще охраняват взаимно въздушното ни пространство

Българската войска може да охранява въздушното пространство на страната, само че с избрани усложнения, които ще продължат до осъществяването на модернизацията, посочи началникът на защитата.

" Има компликации при поддръжката на МиГ29, летателните часове са ниски, поради дребния запас, с който Военновъздушни сили разполага все още и опитите му той да се употребява оптимално дейно. Ето за какво за страната ни е значима помощта от съдружниците. Ние водим взаимен еър полисинг, а не сме дали цялата защита на тях " - акцентира адмирал Ефтимов.

Предложената от България защита на въздушното пространство на Северна Македония мъчно може да бъде осъществено с наличните ни МиГ29, само че не е невероятно, посочи той. Предложението ни е част от механизъм на НАТО, при който прилежащи страни поемат защитата на страна-членка, която няма сходен запас. По думите му предлагането ни по-скоро касае бъдеще време.

Все още се вършат изследвания по какъв начин тъкмо да се детайлизира плана за модернизацията на сухопътните войски и към кого да се насочи за осъществяване.

" Целта е да се разшири обсегът. Ако купуваме единствено машини, няма да реализираме задачата - Тежка механизирана бригада. " - сподели Ефтимов.

Според него планът за сухопътните войски би трябвало да сплоти по-широк набор от дефицити, да се обезпечи политически консенсус и едвам тогава да се предложи на националното заседание.

С концепцията за съставяне на българска бойна батальонна група страната ни е изпълнила настояването на НАТО за даване на ясна позиция във връзка с увеличаване на отбранителните качества на Югоизточния фланг. Очаква се българското предложение да бъде разисквано на срещата на министрите на защитата идната седмица.

Батальонът ще е с българско командване и състав, а от съдружниците ще потърсим помощ там,у където имаме дефицити - като при средствата за противотанкова и противовъздушна защита, дронове и други

" Да съберем тези качества, да стартират да упражняват и да покажем на обществото, че Българската войска е способна да построи и показва за малко време възпиращ капацитет. " - сподели адмирал Ефтимов.

Той беше безапелационен, че в НАТО в никакъв случай не е ставало дума за обмисляне на военни дейности против Русия или включване в спор против Русия на страната на Украйна. Всичко, върху което се работи, е обвързвано с защитата на страните от Алианса, акцентира началникът на защитата.

Той добави, че е уверен в дипломатическия излаз от рецесията сред Русия и Украйна, само че НАТО е задължен да възнамерява разновидности за отговор при всякаква обстановка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР