До 2023 година ще бъде готов първият по рода си

...
До 2023 година ще бъде готов първият по рода си
Коментари Харесай

Първият ядрен реактор с 3D отпечатано ядро ​​ще бъде готов до 2023 година

До 2023 година ще бъде подготвен първият по рода си нуклеарен реактор, който ще употребява 3D отпечатано ядро. Реакторът ще бъде построен с съвременни материали и ще разполага с интегрирани датчици и контроли, написа уеб сайтът на списанието за енергетика Power.

Въпреки пандемията на новия ковид, работата по реактора напредва. Реакторът - Transformational Challenge Reactor (TCR) - новаторска стратегия за създаване на микро реактори на Националната лаборатория в Оук Ридж - Oak Ridge National Laboratory, в щата Тенеси.

Преди дни от лабораторията оповестиха, че планът е приключил няколко съществени стадии, в това число асортимент на главния дизайн. Сега остава да се създаде прототипното ядро ​​на реактора.

Проектът започва преди едвам 15 месеца, когато получи 30 милиона $ финансиране от Службата за нуклеарна сила на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

" Агресивно развивахме способността да превърнем тази стратегия в действителност през последните няколко месеца и напъните ни потвърдиха, че тази технология е подготвена да показва първият нуклеарен реактор с отпечатано на 3D принтер ядро ", разяснява техническият шеф на плана Кърт Терани.

Това ще бъде 14-ят нуклеарен реактор, издигнат в лабораторията в Оук Ридж от 1943 година насам. По думите на Терани обаче новият реактор ще бъде друг - той ще бъде безусловно новаторски и интегриращ необятен набор от нови научни достижения.

Проектът цели да форсира проектирането, производството и внедряването на съвременни нуклеарни енергийни системи, които да трансформират досегашната парадигма в бранша, употребявайки бърз и модернизиран индустриален метод.

Ако планът бъде осъществен по проект до 2023 година, той може да бъде първият по-модерен в Съединени американски щати от повече от 40 години. Според Терани промишлеността в Съединени американски щати употребява материали и индустриални способи, които не са се усъвършенствали от 1970 година. Поради това екипът зад плана за TCR желае да приложи постигнатия фундаментален теоретичен прогрес през годините, добавя той.
 Rolls-Royce ще създаде и конфигурира мини нуклеарен реактор до 2029 година
Rolls-Royce ще създаде и конфигурира мини нуклеарен реактор до 2029 година

Какво мислят анализаторите за това?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР