До 2023 година автомагистрала Струма трябва да бъде завършена в

...
До 2023 година автомагистрала Струма трябва да бъде завършена в
Коментари Харесай

Николай Нанков: Магистрала „Струма“ ще е напълно завършена до 2023 г.

До 2023 година автомагистрала „ Струма " би трябвало да бъде приключена в цялост, дружно с 18 километровия сектор през Кресненското дефиле. Най-оптималният вид от икономическа, екологична позиция и най-много от позиция на пътната сигурност и сигурност на прекосяване е полуизточният вид на трасе. Движението в посока Кулата - Солун ще бъде през дефилето, а в противоположна посока - към София, ще се реализира източно от дефилето. Това даде обещание министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков в утринния блок на bTV.

Той разяснява и част от другите разновидности за създаване на автомагистралата в сектора на Кресненското дефиле. Двата разновидността, свързани с построяването на автомагистрала вътре в дефилето, са софтуерно най-неустойчиви, уточни министърът и разясни, че планът с построяването на дълъг тунел е най-неблагонадежден от екологична, финансова позиция, времеви периоди и като сигурност, защото това регионът на Кресна е сеизмично най-неустойчивият в България. Затова този вид не е обсъждан при представянето на плановете в Брюксел.

В избрания като най-подходящ вид най-дългият тунел ще бъде към 1 км, планувани са мостови уреди. При строителството на трасето източно от дефилето ще бъдат употребявани новаторски подходи, ще бъде построен обход на Кресна, 5 пътни възела с две свързвания сред двата сектора и пътни възли към всички обитаеми места по продължение на дефилето. Проектът планува създаване на две стопански зони в землището на община Кресна и две в северната част на трасето на територията на община Симитли с опция за търговия и отмора. Благодарение на пътните връзки и свързванията сред двете трасета ще се обезпечи прекосяване от едното в другото трасе, както и достъпа на притежатели до нивите, изясни Николай Нанков.

Автомагистрала „ Струма " се построява със скоростни темпове. 25-километровият сектор до Сандански ще бъде пуснат в употреба до края на 2018 година, сподели още районният министър, пояснявайки, че крайният период е месец май 2019 година.

По-голямата част от екологичните организации не са изразявали терзания за дейностите на Агенция „ Пътна инфраструктура ", акцентира министър Нанков. Той добави, че 2023 година е реалистичният период за довеждане докрай на цялото трасе на автомагистралата.

Поели сме ангажимент 2025 година автомагистрала „ Хемус " да бъде напълно построена. До края на годината отчуждителните процедури за сектора до разклона за Тетевен би трябвало да приключат, тъй че от 2018 година да стартира действително строителство. За трасето има подписан контракт и сега се проектира, напомни още Нанков. В момента се проектират и трите сектора от 50-километровото трасе от автомагистралата до разклона Плевен - Ловеч. През 2018 година разпореждаме действителното строителство на трите сектора. Ако тръжните процедури минат без обжалване, още идната година може да стартира построяването им, сподели той.

В края на октомври тази година разпореждаме техническото планиране на Автомагистрала „ Хемус " до Велико Търново, с цел да може през 2019 година да възложим строителството и на тези три прави, разгласи министър Нанков. Той изрази вяра в интервала 2021 - 2022 година трите прави от сектора до Велико Търново да бъдат приключени.

Нанков напомни още, че 16,2-километровият сектор на автомагистралата от Белокопитово до Буховци е в процедура по обжалване на публичната поръчка за избор на реализатор. Проектирането за сектора ще се разпорежда поетапно през 2018 година. Той обърна внимание, че с измененията в законодателството, с които обжалването става на една инстанция, ще се форсира построяването на инфраструктурните обекти от национално значение.

Регионалният министър разяснява също построяването на тол системата. Изцяло с цифровизирани модели, с джипиес системи ще се регистрира изминатото разстояние от тежкотоварните коли. Ще дадем опция за предплащане на маршрут и за възнаграждение след изминато разстояние. Ще бъде засичан всеки тежкотоварен автомобил посредством към този момент разположените 400 камери и пазаруването на нови 600 камери, които ще подсигуряват цялостното покритие на републиканската пътна мрежа, включена в тол системата, разясни той.

Най-малко три пъти ще се усилят приходите след въвеждане на тол системата. В момента генерираме 300 млн. лева годишно, след въвеждането й чакаме приходи в размер на 1 - 1,2 милиарда лева Внедряването на тол системата ще се изплати за три години от бъдещите приходи от нея, посочи Нанков, допълвайки, че две години се следи съзнателно блокиране и закъснение на внедряването й. В началото на октомври се чака да бъде определен реализатор, като процедурата може да бъде обжалвана още веднъж, разясни той.

По отношение на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания министър Нанков беше безапелационен, че тя не стопира. 2018 година ще бъде още по-динамична, с още повече скелета и строителни служащи по жилищните здания, посочи той.

Трябва да спрат спекулациите, че свършва санирането, защото през 2018 година ще се санират минимум 1000 здания със подписани в интервала 2015 - 2016 година с ББР, съобщи министърът. За три години, от 2015 година до 2017 година, разплащаме в ББР към общините, към изпълнителите 1,6 милиарда лева от обезпечения по програмата 2 милиарда лева запас. 700 здания са въведени в употреба, работи се по 600, по още 700 здания следва пускане на строителните действия. Още 1 милиарда лева има да разплащаме при действително осъществени действия.

Със стартирането на програмата през 2015 година въведохме правилото „ първи по време, първи по право ", подсети Николай Нанков. Тези, които не се поддаваха на спекулациите, към този момент имат подписани контракти с ББР при обезпечения запас от 2 милиарда лева, и блоковете ще бъдат санирани.

Ангажимент на всички притежатели е да поддържат жилищата и постройките, в които живеят, в положително положение, акцентира Нанков.

По случая с рисковия блок „ Плиска " 2 в Монтана районният министър уточни, че при подписан с общината и Българската банка за развиване контракт, той ще бъде саниран, като ще бъде направена инспекция. Ако блокът е в листата с 2022 здания с подписани контракти с ББР, той е с обезпечено саниране.

Министър Нанков разяснява тематиката с назначението на нов шеф на Дирекцията за народен строителен надзор. Милка Гечева е добър специалист и експерт. Право на всеки министър е да избира екипа, с който ще работи добре и ще поддържа системата спокойна, сподели той. Необходима е старание в работата. В съдружно държавно управление е редно да се допитваме и до съдружните сътрудници при съответните политики, които вършим, уточни Нанков. Той отхвърли интервенция на вицепремиера Валери Симеонов в назначението на арх. Иван Несторов за шеф на ДНСК. Нанков уточни още, че арх. Несторов е експерт с дълготраен опит и изрази убеденост, че под неговото управление ДНСК ще работи добре.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР