До 2022 г. всички държави членки на Европейския съюз ще

...
До 2022 г. всички държави членки на Европейския съюз ще
Коментари Харесай

Росен Желязков: Да не допускаме дигитално развитие на различни скорости в ЕС

До 2022 година всички страни членки на Европейския съюз ще са изпълнили поставените все още задания в региона на електронното ръководство и цифровата промяна. Не би трябвало обаче да позволяваме разнообразни скорости в цифрова Европа. Не би трябвало да позволяваме „ цифров Шенген ”. Това съобщи ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ) Росен Желязков по време на първата Дигитална (не)конференция The Digital UnConference Sofia 1.0 която се организира в „ София Тех Парк “, оповестиха от ДАЕУ.

Пред участниците във форума ръководителят на ДАЕУ открои като основна способността на обществените институции да бъдат самодейни и да плануват софтуерните провокации. „ След няколко години прокламираните в този момент правила за еднократно събиране и неведнъж потребление на данни ( “once only), трансграничност, цифрово по дифолт (digital-by-default) и други ще бъдат въведени дотам, че няма към този момент да приказваме за тях. Въпросът е обаче въвеждането на тези правила, споделени от всички страни членки от Европейски Съюз, да не докара до цифрово разделяне “, предизвести Росен Желязков.

„ Когато посрещаме софтуерните провокации, не би трябвало да забравяме главното – това е фокусът върху потребителя. Този принцип е най-важната насочна точка и цел, към която би трябвало да се стремим. Всичко друго можем да забравим, само че не и метода, по който потребителят гледа на процесите “, акцентира още Росен Желязков във встъпителната сесия на форума, проведен от Дигиталната национална коалиция и Фондация „ Решения за бъдещето “.

Сред участниците в (не)конференцията бяха президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев и министърът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР