До 2021 г. ще бъдат закрити всички домове за деца.

...
До 2021 г. ще бъдат закрити всички домове за деца.
Коментари Харесай

Окончателно! Закриват всички домове за деца до 2021 г.

До 2021 година ще бъдат закрити всички домове за деца.

Процесът по деинституционализацията на децата стартира през 2009 година

"Извеждането на децата от институциите е най-успешната промяна в обществената ни система. Процесът стартира с пилотни планове в 8 общини, измежду които и Габрово с Центъра за настаняване от фамилен вид за деца с увреждания с нужда от непрекъсната здравна грижа. За тези 10 години над 7000 деца от цялата страна са изведени от институциите. До 2021 година следва поетапно да бъдат закрити всички обществени домове, в които все още има към 660 деца. ", прецизира Зорница Русинова, зам.-министър на труда и обществената политика

"Преди стартирането на самодейността организирахме социологическо изследване и резултатите потвърдиха, че хората към момента се опасяват от децата, които са разнообразни. Само 5% от българите биха желали да работят като приемни родители, а едвам 20% от фамилиите са склонни да поканят на вечеря в дома си дете с увреждане. Усилията ни в „ Мисията е допустима “ са ориентирани към децата, тъй като действителната смяна с дълготрайни резултати е допустима, когато се трансформират настройките още в ранна детска възраст ", сподели още Русинова

Центърът за настаняване от фамилен вид за деца/младежи с увреждания с нужда от непрекъсната здравна грижа в Габрово е измежду положителните образци за извеждането на децата от институциите. В него се поставят 24-часови грижи за 8 деца с тежки увреждания. В същата постройка се обитават два Дневни центъра за деца и младежи с увреждания, в които се дават почасови и седмични грижи.

„ Мисията е допустима “ е национална акция на Министерство на труда и обществената политика посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, целяща смяна на публичните настройки към децата от обществените услуги. Повече за „ Мисията е възможна” като акция и действия можете да прочетете на http://esf.bg/misiata.,

Предстои поетапно закриване на останалите домове за деца, лишени от родителска грижа. Това сподели в изявление за утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ Станислав Пандин, представител на Държавната организация за протекция на детето. Той посочи, че деинституционализацията на грижите за деца у нас е целенасочена активност, която би трябвало да се реализира освен от страната и гражданските организации, само че и от цялото общество.
„ Целта е останалите домове за деца, лишени от родителска грижа, които са осем на брой, тяхната активност да бъде прекратена, като на тяхно място ще има Центрове за настаняване от фамилен вид. Що се отнася до това, което се случва, до митингите - живеем в демократична страна, всеки има право да изрази своето мнение, всеки глас би трябвало да бъде чут. За страдание, през годините се реализира едно отрицателно въодушевление към гражданските организации. Струва ми се, че би трябвало да има повече изясненост, фондации и неправителствени организации да излизат със своите резултати, със своята активност, с цел да бъде ясно на хората защо иде тирада. Останалото е популизъм и предизборна акция “, сподели Станислав Пандин. Той означи, че изгодата за цялото общество от децентрализацията на домовете за деца, лишени от наставнически грижи, е голяма.

Процесът на деинституционализация не завършва със закриването на домове и извеждане на децата от тях. Това сподели Александрина Димитрова, изпълнителен шеф на фондация „ Сийдър “. Тя изясни, че би трябвало да се обърне повече внимание на това по какъв начин са построени новите центрове от резидентен вид и по какъв метод се обезпечава грижата в тях.
„ Грижата се обезпечава от хора. Това значи, че страната би трябвало да вложи повече в това, с цел да можем ние – организациите и общините, които управляваме такива центрове да наемаме стимулирани хора, да ги образоваме и да ги задържим. За това е належащо по-сериозно финансиране и по-добри хонорари за хората в обществената сфера “, разяснява Димитрова.
Тя сподели още, че същинската промяна по закриване на профилираните институции у нас е от 2010 година. Деинституционализацията дава опция за децата и младежите да получат качествена грижа, посочи изпълнителният шеф на фондация „ Сийдър “.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР