До 2020 година у нас ще заработи първият суперкомпютър на

...
До 2020 година у нас ще заработи първият суперкомпютър на
Коментари Харесай

Първият суперкомпютър на Балканите заработва у нас до 2020 г.

До 2020 година у нас ще проработи първият суперкомпютър на Балканите. Това стана ясно на конференция след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с еврокомисар Мария Габриел и шефа на Дирекция " Свързаност " в Европейска комисия Роберто Виола.

Тези машини обработват 4 милиарда осведомителни данни в секунда и ще работи 24 часа в денонощието. С това ще се разкрият и нови работни места по думите на Борисов. Българските учени и институти бъдат приоритет, посочи той.

Искаме да си върнем водачеството в областта на нововъведенията, науката и високите технологии, сподели еврокомисар Мария Габриел. След доста интензивна работа Европа има вложения от 1 млрд.евро и единствено след година и половина България ще бъде измежду първите три страни със суперкомпютри. Страната ни се в присъединила в плана с 12 милиона лв..

Те не са единствено технологии, а изгода за хората, уточни Габриел. Позволяват бързи проучвания, свързани с имунизациите и медикаментите. Суперкомпютрите ще спомогнат и за киберсигурността.

В София ще бъде построен най-мощният суперкомпютър в Източна Европа. Изследвани ще бъдат рак и дегенеративни заболявания. Този суперкомпютър ще съставлява международна мрежа, също така ще способства за въвеждането на изкуствен интелект. Високата технология ще се употребява за предугаждане на климата и неговите промени, както и в селското стопанство. Този компютърен център ще сътвори самобитна екосистема сред лечебни заведения, стартъпи, дребни и междинни предприятия, което ще постави България на предните редици в софтуерното развиване.

Даже и оставката не могат да си подадат, сподели Борисов по повод рокадите в Българска социалистическа партия и отхвърли да разяснява повече по тематиката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР