До 2020 година броят на жертвите на пътя трябва да

...
До 2020 година броят на жертвите на пътя трябва да
Коментари Харесай

Цел - до 2020 г. жертвите на пътя да намалеят наполовина

До 2020 година броят на жертвите на пътя би трябвало да падне на половина. Това сподели вътрешният министър Валентин Радев (на фотографията вдясно) на публично разискване на план за Закон за придвижване по пътищата.

„ Работната група предлага това, което обещахме. Предлагаме Законът за придвижване по пътищата да се раздели на 3. Единият условно ангажира Министерство на вътрешните работи, другият ангажира Министерството на превоза. Третият е съществуващият Закон за придвижване по пътищата “, изясни той.

„ Правителството е ангажирано с тематиката. Има Мярка 220 в програмата за ръководство до 2021 година и по тази причина го вършим. Има работна група, която работи от август предходната година под управлението на зам.-министър Ципов, с сътрудниците от Министерство на превоза и Министерство на регионалното развитие “, изясни Валентин Радев. „ 98 са починалите на 1 млн. - единствено Румъния е преди нас. До 2020 година би трябвало да паднем на половина. Поне да осъществим тази цел, да стигнем средноевропейските правила за ПТП “, сподели още той.

По думите на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов " средствата от Фонд „ Пътна сигурност “ не се разходват за нещо огромно, за политика, която да може да даде резултат ".

„ Във Фонд „ Пътна сигурност “ към този момент са се натрупали към 60 млн. лв.. Те могат да допринесат доста за пътната сигурност “ , съобщи той. „ В Директива на Европейски Съюз от 2010 година е записано, че до 2020 година жертвите по пътищата би трябвало да бъдат на половина “, посочи Цветан Цветанов.

„ През всички тези години държавното управление е полагало оптимални старания да се трансформира законодателството и да се усъвършенства работата. Положените старания са в интервал, когато жертвите по пътищата бяха към 1000 на година, а доближиха равнища от към 600-670 “, сподели още той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР